Geen onderzoek banken Brazilië

BRASILIA, 22 MAART. De senaatscommissie voor grondwetzaken in Brazilië heeft gisteren een verzoek om een onderzoek naar het functioneren van de banken in het land voorlopig in de ijskast gezet. In zo'n onderzoek had onder meer moeten worden nagegaan of de centrale bank over voldoende mogelijkheden beschikt om de activiteiten van de Braziliaanse banken te controleren.

De regering en analisten hebben gezegd dat een onderzoek het vertrouwen van investeerders in Brazilië's stabilisatieprogramma kan ondermijnen en tot een financiële crisis kan leiden. “Maar het gaat nog verder”, meent afgevaardigde Eduardo Matarazzo van de Arbeiderspartij. “De geloofwaardigheid van het volledige banksysteem dreigt ondermijnd te worden Met 13 stemmen tegen 9 werd een voorstel van senator Hugo Napoleao aangenomen om een nader onderzoek voorlopig achterwege te laten naar de Braziliaanse staatsbank Banco do Brasil, die alleen nog met een kapitaalinjectie van de Braziliaanse overheid van 7,3 miljard dollar van de ondergang gered kon worden.

Banco do Brasil, op het hoogtepunt de achtste bank van Brazilië, is in opspraak gekomen doordat het vorderingen van 'nepleniningen' op zijn balans heeft staan om een tekort van vijf miljard dollar te dekken.