Frans-Amerikaans conflict luchtvaart

PARIJS/WASHINGTON, 22 MAART. De Verenigde Staten en Frankrijk stevenen af op een luchtvaartconflict. Nadat de Amerikaanse regering gisteren had geweigerd Air France meer vluchten toe te staan naar de VS, dreigde het Franse ministerie van verkeer snel vergeldingsmaatregelen te nemen.

Air France wilde tussen 1 april en 31 oktober 500 extra vluchten uitvoeren tussen Parijs en Houston, Los Angeles, New York en Washington. De Amerikaanse minister van verkeer, Federico Pena, weigerde toestemming met het argument dat Parijs weigert soortgelijke concessies aan de Amerikaanse luchtvaart te verlenen. Sinds het aflopen van de luchtvaartovereenkomst tussen de twee landen in 1993 heeft Frankrijk geweigerd verzoeken van Amerikaanse maatschappijen om meer vluchten in behandeling te nemen, aldus Pena.

Voor Air France betekent de afwijzing een flinke tegenvaller. De maatschappij zag in extra vluchten naar de VSin het zomerseizoen een mogelijkheid om haar wankele positie te versterken. Het marktaandeel van Air France op de Noordatlantische routes is gedaald tot minder dan 30 procent.(AFP, KRF)