Festival opent het Rotterdamse muziekseizoen

ROTTERDAM, 22 MAART. Het begin van het Rotterdamse muziekseizoen zal de komende jaren worden beheerst door het 'Rotterdam Philharmonic Gergjev Festival' dat dit jaar voor het eerst plaats vindt, van 18 tot en met 27 september. Op het programma staat werk van Strawinsky, Prokofjev en Debussy, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het orkest en het koor van de Kirov Opera uit St. Petersburg en een aantal solisten. De tv en vooral de radio zullen uitvoerig aandacht schenken aan het festival.

Valery Gergjev, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zal in De Doelen de orkestconcerten leiden en in de Rotterdamse Schouwburg de twee geënsceneerde uitvoeringen van Prokofjevs opera De verloving in het Klooster. Daarnaast zijn er recitals met veel piano- en kamermuziek van de drie componisten, ensembleconcerten en voorstellingen van de films Iwan de Verschrikkelijke en Aleksandr Nevski, waarvoor Prokofjev de muziek schreef. Verder is er, deels in De Unie, een uitvoerig randprogramma. De eerder aangekondigde concertante uitvoering van Verdi's Don Carlo in de Ahoy' gaat niet door, onder andere uit vrees voor een kwalitatief onvoldoende geluidsversterking.

Het nieuwe festival wordt door de gemeente Rotterdam ondersteund met een subsidie, naast hoofdsponsor Philips zorgt nog een tiental bedrijven voor sponsorbijdragen. Het is de bedoeling dat in de toekomst naast het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Gergjev ook andere orkesten en dirigenten zullen optreden. Volgend jaar leidt Gergjev Strauss' Salome, voor 1998 wordt gedacht aan Wagners Tristan und Isolde, beide in samenwerking met de Nationale Reisopera. Voor het jaar 2000 wordt gedacht aan de uitvoering van de zestien symfonieën van Sjostakowitsj.

Valery Gergjev zal de komende jaren vaker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest optreden: hij leidt dan rond de dertig concerten, tegen nu minimaal 25. Belangrijke gastdirigenten in het komende seizoen zijn Bernard Haitink (Vierde symfonie van Sjostakowitsj), Simon Rattle (die samen met het orkest bij de Nederlandse Opera Wagners Parsifal begeleidt en in Rotterdam concerten leidt) en Mariss Jansons (Vijfde symfonie van Mahler). Het orkest gaat in Rotterdam meer concertant opera-repertoire spelen.