Eis van vijftien jaar gevangenisstraf in Leidse balpen-zaak

vermoord door haar met een kruisboog een balpen in het oog te schieten. In 1995 had de rechtbank in Den Haag de man veroordeeld tot twaalf jaar.

T. herhaalde gisteren wat hij steeds heeft gezegd: “Ik heb mijn moeder niet gedood. Ik zou dat nooit gedaan kunnen hebben, want ik hield van haar, ik zou dat jaar met haar op vakantie zijn gegaan.”

De procureur-generaal kwam tot zijn eis na het horen van een man met wie T. gedetineerd had gezeten in het huis van bewaring Noordsingel in Rotterdam. Een maand geleden had Van der Horst nog vrijspraak gevorderd wegens gebrek aan overtuigend bewijs. De verklaring van de man had de pg van de schuld van T. overtuigd.

De getuige, een 31-jarige drugshandelaar die een gevangenisstraf van tien jaar uitzit, verklaarde dat T. hem vorig jaar vertelde dat hij zijn moeder een balpen met een kruisboog in het gezicht had geschoten waarna het slachtoffer een schreeuw gaf en voorover viel. T. noemde dit verhaal “één grote leugen”. “Ik ben geschrokken en boos dat zo'n leugenachtig verhaal serieus wordt genomen.” Ook de raadslieden van T., B. Ficq en C. Raymakers, betwistten het waarheidsgehalte van de nieuwe getuigenis. Zij wezen er op dat de getuige geen enkel nieuw detail te berde had weten te brengen. Andere getuigen, die beweerden in het huis van bewaring tot de werkelijke intimi van T. te behoren, bestempelden het verhaal van Marcel als “ongeloofwaardig”.

De pg noemde in zijn requisitoir als verdachte omstandigheid het ontbreken van zwarte Bic-balpennen in het huis van het slachtoffer en de afwezigheid van geschreven teksten in zwarte balpen-inkt. De verdediging noemde dit echter “apert onjuist”. “In het huis bevonden zich schrijfblokken met tientallen met zwarte ballpointschrift gevulde pagina's.”

De procureur-generaal memoreerde ook dat T., volgens de amanuensis van zijn middelbare school, ooit deel had uitgemaakt van een groepje scholieren dat praatte over de perfecte moord met een pen. Volgens de verdediging kon echter niemand uit het groepje dat de amanuensis noemde zich dit gesprek herinneren. De verdediging vroeg vrijspraak. Over twee weken doet het hof uitspraak.