Dorpen in Tsjetsjenië onder vuur

GROZNY, 22 MAART. De Russische troepen in Tsjetsjenië hebben hun aanval op de stad Samasjki, die nu al een week duurt, uitgebreid. De aanval is daarmee het grootste Russische offensief geworden sinds bijna een jaar.

Samasjki, dertig kilometer ten westen van de hoofdstad Grozny, wordt al dagenlang door de Russische artillerie beschoten. Volgens de loco-burgemeester zijn alleen woensdag en gisteren al zeventig inwoners om het leven gekomen. Woensdag maakten uit Samasjki gevluchte burgers al melding van zeshonderd doden onder de burgerbevolking van de stad.

De Russen hebben de afgelopen dagen ook Bamoet en Orechovo, veertig kilometer ten zuidwesten van Grozny, beschoten. In tegenstelling tot Samasjki zijn deze twee plaatsen al geruime tijd door de bevolking verlaten.

Gisteren breidden de Russen hun offensief uit met luchtbombardementen op drie andere dorpen, ten zuiden van Grozny: Gojskije, Alchazoerovo en Komsomolskoje werden aangevallen. Bij een luchtaanval op het centrum van Gojskije kwam een onbekend aantal burgers om het leven. Volgens officiële cijfers zijn de afgelopen dagen 28 Russische soldaten gesneuveld. De onafhankelijke televisiezender NTV meldde echter dat alleen bij Samasjki al zeventig Russen zijn gevallen.