Danner: behandeling Aids op een keerpunt

ROTTERDAM, 22 MAART. De behandeling van Aidspatiënten bevindt zich op een keerpunt, zo zegt professor dr. Sven Danner vandaag bij de aanvaarding van het hoogleraarschap Inwendige Geneeskunde in het bijzonder de Aidszorg aan het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Artsen kunnen een hiv-infectie directer waarnemen dan voorheen en kunnen daardoor beter op de ziekte inspelen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren steeds krachtiger anti-hiv middelen beschikbaar gekomen. Veelal wordt de voortschrijding tot de ziekte Aids gevolgd via meting van het (verzwakkende) immuunsysteem van de seropositieve patiënt. Inmiddels is het mogelijk om in het bloed direct kleine hoeveelheden van het virus aan te tonen.

Tien jaar na het eerste succes met AZT zijn er in de Verenigde Staten inmiddels veel krachtiger anti-hiv middelen, constateert Danner, met name de protease-remmers. Deze medicijnen remmen de virusvermeerdering door de werking van het eiwit protease te blokkeren. Het virus heeft dat eiwit nodig om de afgelezen erfelijke informatie in handbare stukken te knippen.

In de Verenigde Staten is een aantal protease-remmers inmiddels officieel geregistreerd. In Nederland nog niet. Alleen de middelen AZT, ddI en ddC zijn in ons land officieel geregistreerd. De Amsterdamse hoogleraar betreurt dat.

Bij de hiv-behandeling gaat het niet alleen om goede hiv-remmers. Er zullen ook voldoende van die middelen moeten zijn om de therapie optimaal op de individuele patiënt te kunnen afstellen. Een ruimer assortiment maakt het tevens makkelijker om resistentie tegen medicijnen te ontduiken. 'Een behandeling met meerdere middelen tegelijk leidt tot een grote virusreductie in het bloed van een patiënt, een beter effect op zijn gezondheid en een versterking van zijn immuunsysteem. En als we een grote groep patiënten met een krachtige combinatie van anti-hiv middelen kunnen behandelen, zal dat tevens het wetenschappelijk onderzoek verder helpen,' aldus de aidsspecialist die sinds 1986 hoofd is van de eerste en grootste Aidsdafdeling in Nederland.

Gemiddeld zijn er 470 patiënten in behandeling. Volgens Danner gaat een optimale behandeling uit van een nauwkeurige bepaling van de hoeveelheid virus, stelt vast of een patiënt reeds resistent is tegen bepaalde middelen en maakt gebruik van meerdere hiv-remmers tegelijk.