Conflict Van Vlijmen-Chailly

AMSTERDAM, 22 MAART. Tussen Jan van Vlijmen, de directeur van het Holland Festival, en Riccardo Chailly, de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest is een conflict uitgebroken, dat volgens Van Vlijmen een bedreiging is voor de samenwerking tussen de twee kunstinstellingen. Het Concertgebouworkest neemt daarvan afstand, spreekt over 'misverstanden buiten verantwoordelijkheid van het orkest en Chailly' en verklaart dat de medewerking aan het Festival niet ter discussie staat.

Het conflict tussen Van Vlijmen en Chailly begon in februari vorig jaar, toen verschil van mening ontstond over een door het Centrum Nederlandse Muziek geproduceerde cd met het door Van Vlijmen voltooide Summer rites at noon van Escher, uitgevoerd door het Concertgebouworkest en Chailly.

Inmiddels zijn twee bewerkingen door Van Vlijmen van muziek van Alexander Zemlinsky, die Chailly volgende maand in première zou brengen, afgevoerd van het programma. In plaats daarvan wordt, bij de concertante uitvoering van Zemlinsky's opera Eine florentische Tragödie, de wereldpremière gegeven van bewerkingen van liederen van Alma Mahler, een leerlinge van Zemlinksy.

Die programmawijziging heeft volgens het orkest niets te maken met de meningsverschillen met Van Vlijmen, omdat uitvoering van die Alma Mahler-liederen een unieke kans is en perfect aansluit bij de rest van het programma. Het orkest sluit niet uit dat Van Vlijmens Zemlinsky-bewerkingen in de toekomst alsnog worden uitgevoerd 'in een relevante context.'

Van Vlijmen is teleurgesteld dat het orkest volgend jaar niet het Holland Festival kan openen.