CL uit de rode cijfers

PARIJS, 22 MAART. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais is na jaren met enorme verliezen uit de rode cijfers.

Vorig jaar behaalde de bank een bescheiden nettowinst van 13 miljoen franc (4,25 miljoen gulden), het eerste positieve resultaat sinds 1991. Over 1994 was er een gigantisch verlies van 12,1 miljard franc. Crédit Lyonnais werd vorig jaar door de Franse regering uit het moeras gehaald. In het kader van een vijfjarig saneringsplan werden dubieuze leningen en riskante deelnemingen in bedrijven ter waarde van in totaal 135 miljard franc overgedragen aan een houdstermaatschappij waarvoor de staat borg staat. De bank verkocht een aantal dochterbedrijven. Zo kwam Credit Lyonnais Bank Nederland eind vorig jaar in handen van de Belgische Generale Bank. Het saneringsplan werd na lang wikken en wegen onder strikte voorwaarden goedgekeurd door de Europese Commissie, maar de Franse particuliere bank Société Générale legt zich daar niet bij neer. Deze instelling vindt dat sprake is van concurrentievervalsing en heeft eerder deze maand een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De verbetering van de resultaten in 1995 was deels toe te schrijven aan een flinke vermindering van de voorzieningen voor stroppen van 13,9 miljard franc tot 5,8 miljard franc. Voor dit jaar is Crédit Lyonnais vrij pessimistisch. “De omstandigheden zijn moeilijk door de geringe vraag naar krediet en de erosie van de winstmarges. Er zullen maatregelen worden genomen om daaraan het hoofd te bieden”, aldus de bank gisteren bij de publicatie van de resultaten. (AFP)