Beurs boekt winst ondanks verliezen in VS

AMSTERDAM 22 MAART. Ondanks het nieuwe koersverlies op Wall Street handhaafde de Amsterdamse effectenbeurs zich vanmorgen uitstekend. De AEX-index, graadmeter voor de meest verhandelde aandelen op de beurs, noteerde omstreeks het middaguur 1,04 punten hoger op 528,25 punten.

AMSTERDAM Evenals gisteren stond de koers van het aandeel KPN vanmorgen onder druk. KPNnoteerde omstreeks het middaguur drie dubbeltjes lager op 66,70 gulden. Gisteren had het aandeel al 80 cent moeten prijsgeven. Een mogelijke verklaring voor het koersverlies is de komende beursgang van Deutsche Telekom, die beleggers een alternatief biedt voor de Nederlandse telecomgigant. Een handelaar noemt het koersverlies van KPN niet terecht. Hij wijt de achteruitgang aan de teruggang onder andere telecombedrijven in Europa. KPN zou echter een stabieler fonds zijn, omdat de onderneming - in tegenstelling tot andere Europese leveranciers van telecomdiensten - behalve telecommunicatie-actviteiten een postbedrijf heeft.

Vendex heeft de Braziliaanse fast food-keten Bob's en haar 32-procentsbelang in de Braziliaanse Drogasil-keten verkocht. Het aandeel daalde met een dubbeltje tot 47,60 gulden.

Ook Ahold leverde in, 90 cent op 75,70 gulden. Albert Heijn heeft rundvlees uit Groot Brittannië uit de schappen gehaald naar aanleiding van de Britse commotie rond de gekke-koeienziekte. Handelaren maken zich niet te veel zorgen. “Het heeft hooguit een logistiek effect, dat is gemakkelijk op te vangen en Ahold wel toevertrouwd”, meent een handelaar.

Getronics zette de opmars opnieuw voort met een winst van 1,70 gulden op 118,20. Akzo Nobel profiteert de licht verbeterde vooruitzichten voor de Europese chemie. De chemiegigant boekte een winst van 1,60 gulden omhoog op 185,90.

Het aandeel NKF noteerde vanmiddag omstreeks het middaguur een gulden lager op 319 gulden. De herplaatsing van de aandelen in het Delftse kabelbedrijf door het Finse telecommunicatieconcern Nokia is gisteren afgerond. De prijs per aandeel is vastgesteld op 316 gulden.

Onder de niet officieel genoteerde fondsen zet het aandeel Fokker de lijdensweg voort. Sinds enkele dagen kunnen beleggers de fluctuaties van het aandeel tot op de cent nauwkeurig volgen, niet ongebruikelijk voor een aandeel waarvan de koers tot beneden de gulden is gedaald. “Misschien moeten sommige partijen nog wat posities indekken, maar de handel stelt weinig meer voor”, zegt een handelaar.

Obligaties en aandelen Fokker blijven genoteerd totdat de curatoren het faillissement hebben afgerond. “Twee jaar geleden hebben aandeelhouders van het papierfonds Van Gelder na afwikkeling van het faillissement nog 17,50 gulden teruggekregen”, zegt een woordvoerder van de beurs. “Het fonds was toen al uit de handel verwijderd. De woordvoerder wil beleggers echter geen valse hoop geven:“Dit was een uitzondering”.

De dollar realiseerde vanmorgen een kleine koersstijging op 1,6550 in vergelijking met een slotkoers van 1,6530 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York moest gisteren voor de derde achtereenvolgende dag omlaag. De Dow Jones daalde met 28,54 punten tot 5626,88. Het koersgemiddelde eindigde daarmee ruim 56 punten onder het record van afgelopen maandag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio is de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen vandaag gedaald met 26,61 punten tot 20.700,92.