Belangrijk hoger netto resultaat NPM

De met certificaten aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM ) heeft vorig jaar een netto bedrijfsresultaat behaald van 67,3 miljoen gulden, 16,5 procent meer dan in 1994. Over het met 4,7 procent vergrote aandelenkapitaal steeg het resultaat per aandeel met 11 procent van 2,48 tot 2,75 gulden. De directie stelt voor dit bedrag geheel als dividend uit te keren, naar keuze in contanten of in aandelen. Over 1994 werd 2,48 gulden dividend betaald.

NPM verwacht voor het lopende jaar een lichte stijging van het netto bedrijfsresultaat. Op dit moment is nog geen uitspraak te doen over de omvang van het vermogensresultaat, maar verwacht wordt dat dit hoger uitvalt dan in 1995, toen 27 miljoen in de boeken prijkte.

NPM verwierf vorig jaar een participatie van 22 procent in De Boer te Nijmegen (productie-apparatuur voor de steenindustrie), 21 procent in Central Industry Groep te Groningen (levering van diensten aan scheepsbouwsector), 33 procent in Gimeg te De Meern (handel in gasapparatuur en recreatie-artikelen), 40 procent in HVC Beheer te Veldhoven (hypotheekadviseurs), 43 procent in Mervo te Doetinchem (droge diervoeders), 8 procent in Rood Testhouse (testen elektronische apparatuur), 34 procent in Spijker te Beverwijk (kwasten, verfrollers en ander doe-het-zelfmateriaal), 19 procent in Swets & Zeitlinger te Lisse (dienstverlening tussen uitgeverijen en bibliotheken) en 17 procent in Tel te Ootmarsum (geschenkartikelen). Acht belangen werden verkocht. Eind 1995 waren er 127 partiicipaties in portefeuille met een kostprijs van 897,4 miljoen gulden. De belangrijkste aandeelhouders van NPM zijn een aantal banken en verzekeringmaatschappijen.