Bandidos en Hell's Angels voeren oorlog in Scandinavië

Motorbendes van Hell's Angels en Bandidos vechten in Finland, Zweden en Denemarken onderling om handel en territorium. De politie staat machteloos tegenover de schietpartijen en de bomaanslagen die steeds vaker plaatshebben in het openbaar.

ROTTERDAM, 22 MAART. Het Zweedse parlementslid Syw Persson laat zich niet bang maken. Al drie jaar strijdt ze in het Zweedse parlement en via de media tegen criminele motorbendes. Twee jaar geleden kreeg de echtgenoot van Persson een telefoontje van een Hell's Angel. Of mevrouw op wilde houden met het verspreiden van die rottige berichten in de media. Nog één vervelend artikel in de krant en we schieten haar knieën kapot en verkrachten haar, was de boodschap.

De vechtlust van het Liberale parlementslid werd er alleen maar door aangewakkerd: ze vroeg om politiebescherming en lichtte onmiddelijk alle media in. “Men moet weten hoe ze écht zijn”, vindt ze. Het is geen onschuldig clubje jongens dat maar een beetje aan motors sleutelt, onderstreept ze. Het is een schrikbarend goed georganiseerd crimineel netwerk. Nu de rivaliserende motorbende van de Bandidos zich ook in haar woonplaats, de Zuidzweedse stad Helsingborg, heeft gevestigd, is de toestand volgens Persson onhoudbaar geworden. De bendes, die vlak bij elkaar een clubhuis hebben, staan elkaar naar het leven en schieten of laten handgranaten ontploffen op openbare plaatsen.

Vorige week werden op de vliegvelden van Oslo en Kopenhagen bijna gelijktijdig twee Bandidos vermoord. Persson: “Ze willen dat duidelijk wordt wie de baas is.” Scandinavië is een aantrekkelijke locatie voor de bendes omdat er sinds de val van de Muur een bloeiend drugsverkeer is met Rusland en Oost-Europa. De politie weet dat de bendes in drugs handelen, maar kan weinig doen. Infiltratie in de bendes is moeilijk en gevaarlijk, de criminele klusjes worden meestal opgeknapt door derden, die moeilijk zijn op te sporen.

De langharige, vaak bebaarde, in lederen kleding uitgedoste Hell's Angels (opgericht in 1948), en de Bandidos (1966) hebben hun eigen wetten, de onderlinge loyaliteit van de clubleden is het hoogste goed. In de jaren zeventig zijn de clubs zich steeds meer gaan bezighouden met drugshandel, wapenhandel, afpersing en prostitutie. De uit Californië afkomstige Hell's Angels, die met wereldwijd 2500 leden de grootste club zijn, begonnen het eerst met de uitbreiding naar Europa. De uit Texas afkomstige Bandidos (1500 leden) zijn zich pas eind jaren tachtig gaan uitbreiden. De Hell's Angels hebben vestigingen in bijna alle Europese landen, de Bandidos zitten in Frankrijk, Engeland, Denemarken, Zweden, en zijn bezig met vestiging in Finland.

Pag.6: Bestrijding motorbendes is prioriteit Zweedse politie

De Hell's Angels hebben in Scandinavië rond de honderd leden, de Bandidos rond de zestig. De conflicten tussen de bendes gaan volgens de politie hoofdzakelijk over drugshandel. Sinds de moord op de leider van de Zweedse Bandidos, Michael Ljunggren, vorig jaar op de Zweedse snelweg, is het geweld in Scandinavië verhevigd.

In Scandinavië is het terrein voor uitbreiding van de Bandidos geschikt omdat er - door de traditionele motorcultuur in de Noordse landen - veel losse sterke motorclubs bestaan die nog niet bij een grote organisatie horen. De Zweedse politie heeft de strijd tegen de bendes tot prioriteit gemaakt, zegt Gunnar Hierner, hoofd van de afdeling die zich met de bende-oorlog bezighoudt. “De gevechten spelen zich steeds vaker af in het openbaar. We zijn bang dat straks onschuldige voorbijgangers het slachtoffer worden.” De politie weet dat de bendes in de drugssmokkel zitten maar het is moeilijk te bewijzen, zegt Hierner. Door het sterke gevoel van 'broederschap' onder de leden laten ze niets over elkaar los. “De loyaliteit in zo'n motorclub is ideaal voor het begaan van misdaden”, aldus Hierner. “Wat je ook uitvreet, niemand doet zijn mond open.” De Deense politie houdt de bendes wel in de gaten, maar heeft de clubs de afgelopen jaren gedoogd. Volgens de voorzitter van de Deense vereniging van hoofdcommissarissen, Herman Langlouis, is het te gevaarlijk om tegen de kopstukken op te treden. “Iedere politieman die dat zou proberen, wordt onmiddellijk vermoord.”

In 1986 werd het eerste Bandido-bolwerk in Frankrijk opgericht. Geleidelijk aan breidde het netwerk van de Bandidos zich uit naar Denemarken, Engeland , Zweden en de laatste tijd ook Finland. In Nederland is uitbreiding door de sterke positie die de Hell's Angels er bekleden tot dusver niet gelukt. De aanslag, twee weken geleden, op de twee Bandidos, had plaats nadat zij in Finland besprekingen hadden gevoerd over een nieuw clubhuis. “Het signaal van: stoppen”, aldus een goed geïnformeerde anonieme bron uit de bikerswereld.

Volgens parlementslid Persson wordt de strijd in Scandinavië steeds harder. “Nergens in de wereld wordt de strijd zo openlijk uitgevochten als hier.” Volgende week wordt in het Zweedse parlement over de motorbendes gedebatteerd. Persson: “Het is niet meer alleen een zaak van de politie, ook van de burgers en van de scholen.” Jonge mensen voelen zich gemakkelijk aangetrokken tot de motorbendes, zegt Persson. “Een gang geeft zelfvertrouwen, je bent er altijd iemand. Als je een keer niet komt, vragen de anderen waar je blijft.” Volgens Persson is de behandeling van vrouwen in de club “verschrikkelijk”. Alle mannen in de club behouden zich volgens Persson het recht voor over de vriendin van een ander bendelid te beschikken. Alleen als de vrouwen zijn getrouwd zijn ze veilig. Toch voelen veel vrouwen zich aangetrokken tot de clubs, zegt Persson. “Ze denken dat het spannend is.”

Aantrekkelijk aan de clubs zijn de feesten, de internationale contacten, de kameraadschap en het samen beleven van de voorliefde voor motorfietsen, zegt de insider. “De grondgedachte is: de club goed runnen en een brother zijn voor je brothers. Wie middenin de nacht wordt gebeld, zegt niet dat het niet uitkomt. Die gáát.”

Wie lid wil worden, wordt zorgvuldig gescreend en getest op de bereidheid om aan misdaden mee te doen, zegt Persson. “Als proeve van bekwaamheid moeten ze bijvoorbeeld iemand beroven.” De insider: “Het moeten geen zoetjes zijn. Je hebt gasten nodig die steady in het leven staan, die ruiken waar handel zit en die van zich af kunnen bijten.” De motorclubs zijn door de drugshandel steeds crimineler geworden. De romantiek is er een beetje af, erkennen sommige leden. Het is een relatief klein percentage dat binnen de motorclubs met misdaad bezig is, maar dat heeft het karakter van de clubs wel ingrijpend veranderd. De tijd en het geld die in Scandinavië worden gestoken in het 'volledig in oorlog gaan' met de Bandidos werd vroeger aan leukere dingen besteed. Het risico voor de clubs van het toenemende geweld is bovendien dat “de beste mensen straks achter slot en grendel zitten”. Maar de leden profiteren ook van de opbrengsten uit de criminaliteit. “Als er in een clubhuis weer nieuwe stalen deuren worden gezet trekt niemand zijn bek open.”

De autoriteiten hebben gefaald, vindt parlementslid Persson, ze hebben niet hard genoeg opgetreden, de motorbendes zijn onderschat. In Denemarken heeft de gedogende houding van de politie tot gevolg gehad dat inmiddels vier afdelingen van de Bandidos zijn opgericht en drie van de Hell's Angels. “Zij hebben zich niet op tijd gerealiseerd dat het zulke keiharde en goed georganiseerde organisaties waren”, zegt Persson. De Deense politie heeft de Zweedse collega's gewaarschuwd: 'doe niet wat wij hebben gedaan, blijf ze controleren.' De Zweedse politie heeft in Helsingbourg nu twintig mensen full time op de zaak gezet. “We grijpen iedere aanleiding aan om ze te arresteren”, zegt politieman Gunnar Hierner.

Persson heeft ervoor gepleit de fiscus af te sturen op de motorclubs. “Dan moeten ze uitleggen waar ze al die gloednieuwe Harley Davidsons van betalen.” Er is geen enkele organisatie die zoveel huizen bezit die worden omringd door grote muren met schokdraad eromheen en bewaakt door rotweilers, zegt Persson. “Dat is geen normale manier om als club bij elkaar te komen. Wat hebben ze te verbergen? Daar hebben ze geen antwoord op.” Persson hoopt dat iemand uit de leiding van de beide clubs binnenkort zal beseffen dat het geen zin heeft elkaar te bevechten tot aan de dood. “Maar ik ben bang dat ze door zullen gaan.”