Akkoord Belgische geldlopers

BRUSSEL, 22 MAART. Directie en vakbonden in het Belgische geldtransportwezen hebben gisteravond een akkoord bereikt over meer veiligheid voor de geldlopers. Vandaag zullen de werknemers zich over het compromis uitspreken, en dan zal blijken of er een eind komt aan de al veertien dagen durende staking van de geldlopers.

De ongeveer 1200 Belgische geldtransporteurs begonnen hun actie nadat bij een overval van een geldtransport in Charleroi een collega werd doodgeschoten. Een week eerder was ook al een geldophaler vermoord. De staking bracht minister van binnenlandse zaken, Vande Lanotte, ertoe afgelopen zondag de Belgische post in te schakelen om in een landelijke actie geld vanuit de overvolle kassen van warenhuizen en dergelijke over te brengen naar kluizen van de Nationale Bank. Dat gebeurde onder begeleiding van zo'n 2000 zwaarbewapende rijkswachters en politie-agenten.

Uit het gisteravond gesloten ontwerp akkoord blijkt dat de werknemers niet hun zin hebben gekregen wat betreft de volledige afschaffing van nachtelijke geldtransporten. Afgesproken is om het aantal transporten gedurende de nacht (zo'n twintig procent van het totaal) op het huidige niveau te bevriezen, en om gezamenlijk een beroep te doen op minister Vande Lanotte een verbod op nachttransporten uit te vaardigen. Op die manier zouden de banken kunnen worden verplicht om alleen overdag geldtransporten te laten uitvoeren.

Vorige week werden vakbonden en directie het al eens over een betere beveiling. Voortaan zullen drie in plaats van twee gewapende belegeleiders meegaan met de geldritten. Maar het eerdere compromis tussen directie en vakbonden werd door de achterban van met name de christelijke vakbond ACV afgewezen, juist omdat daarin het nachtelijk geldverkeer niet werd afgezworen.