Aanbod van muziek in Utrecht

UTRECHT, 22 MAART. Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht gaat het komende seizoen op de oude voet voort met een groot aanbod symfonische muziek en een uitbreiding van het aantal niet-klassieke series.

Het symfonisch aanbod is goed voor negentig concerten. De orkesten uit de Randstad (Koninklijk Concergebouw Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest en Rotterdams Philharmonisch Orkest) en de radio-ensembles (Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamerorkest en Radio Symfonie Orkest) bepalen daarvan het gezicht. Vredenburg wil daarnaast in 1996/97 het huidige jaar van de ensembles voortzetten met twee series met nieuwe muziek en twee oude-muziekseries.

De Nederlandse Bach Vereniging viert op 8, 9 en 10 november haar 75-jarige jubileum met een Bach Festival in het muziekcentrum en in de Nicolai-kerk. Niet alleen komen daarbij de ensembles van de vereniging zelf aan bod, ook treden tal van solisten op. Een aantal musici neemt de integrale klavier-übung (inclusief de Goldberg-variaties en de grote Orgelmis) voor zijn rekening in vijf concerten.

In de categorie niet-westerse muziek debuteren de series Portugese fadomuziek met onder meer optredens van Carlos do Carmo en Alas dos Namorados, en Tango/Concert en Salon met onder andere klassieke tangomuziek van het Orquesta Color Tango en het Cuarteto Cedron.

Deze vormen een aanvulling op de bestaande series met muziek uit Griekenland, Turkije en India en met zigeunermuziek en flamingo. De serie joodse muziek is een vervolg op de huidige serie jiddische muziek en wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit van Utrecht, die een aantal lezingen organiseert.

Het Utrechtse muziekcentrum biedt volgend seizoen opnieuw enkele tientallen jazzconcerten aan in de series swing, vervolgcursus bebop, jazz meets Latin America, bluesnights en s(w)inging ladies. Daarin wordt aandacht besteed aan Antonio Carlos Jobim, Jelly Roll Morton, Billy Strayhorn en Willem Breuker. Bij de seizoenspresentatie hield Vredenburg-directeur Peter Smids opnieuw een pleidooi voor de bouw van een middelgrote muziekzaal van zo'n 700 stoelen.