Zelfmoordaanslag in Z-Libanon kost leven van Israelische militair

TEL AVIV, 21 MAART. Een zelfmoordaanvaller van de Libanese moslim-extremistische beweging Hezbollah heeft gisteren diep in de zogeheten veiligheidszone in Zuid-Libanon een Israelische officier gedood en een Israelische burger gewond. De aanvaller stortte zich met een lading explosieven op zijn lichaam op een militair konvooi nabij de grensplaats Metullah.

Eerder op de dag werd een militair van het door Israel gecontroleerde Zuidlibanese leger door een langs de weg ontploffende explosieve lading gedood. Israel heeft inmiddels een soldaat van het Zuidlibanese leger gearresteerd die ervan wordt verdacht de Hezbollah-aanvaller te hebben geholpen zijn daad uit te voeren. Als gevolg van deze nieuwe incidenten van gisteren is de spanning langs de Israelisch-Libanese grens verder opgelopen. Israelische artillerie bestookte gisteren enkele uren doelen van Hezbollah ten noorden van de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon.

Premier Shimon Peres heeft deze week verscheidene malen toespelingen gemaakt op een te ondernemen grote militaire actie van het leger tegen Hezbollah ten noorden van de 'veiligheidszone'. De Verenigde Staten zijn echter snel en krachtig tussenbeide gekomen en slaagden er in de Syrische president Assad er van te overtuigen Hezbollah aan banden te leggen en Israel er van te weerhouden een grote inval in Libanon te doen. Hezbollah opereert vaak vanuit bases in de door Syrië gecontroleerde Beka'a-vallei in het oostelijke deel van Libanon.

Reeds enkele dagen oefent de Israelische pers druk uit op de regering-Peres om het niet bij woorden te laten maar tot daden over te gaan. Radio en televisie maken voortdurend melding van hoogspanning langs de grens met Libanon. De manier waarop dergelijke berichten door militaire correspondenten wordt gebracht duidt er op dat de Israelische publieke opinie op een militaire actie in Libanon van enige omvang wordt voorbereid.

    • Salomon Bouman