Wethouders van Stadskanaal willen af van burgemeester

STADSKANAAL, 21 MAART. De vier wethouders van Stadskanaal willen dat burgemeester H. Rebel vertrekt. Zij vinden hij niet goed functioneert. De wethouders hebben commissaris van de koningin H. Vonhoff ingeschakeld om de problemen op te lossen.

“Hij functioneert niet zoals van te voren men van hem verwacht”, zegt Vonhoffs kabinetschef W. Goutier. Rebel zou bestuurlijk te zwak, formeel en afstandelijk zijn. Volgens Goutier wordt op dit moment gezocht naar een elegante oplossing. Dat kan volgens hem uitmonden in een vervroegd pensioen voor de 58-jarige Rebel. “Maar het kan zijn dat hij gewoon blijft, met andere taken, met begeleiding. Je hoeft de managementboeken er maar op na te slaan.” De gemeenteraad kan een burgemeester niet naar huis sturen, omdat hij is benoemd door de Kroon.

Vonhoff heeft minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) van de problemen op de hoogte gebracht. Goutier verwacht dat binnen twee maanden een oplossing voor handen is. De komende tijd leidt Vonhoff gesprekken tussen de betrokkenen. “Het is niet zo dat de boel op springen staat. Ze praten in een goede sfeer met elkaar.” Rebel en de wethouders willen geen commentaar geven.

Rebel volgde medio 1992 F. Brink op als burgemeester. De vertrouwenscommissie achtte Rebel de meest geschikte kandidaat, maar na een paar maanden waren de eerste negatieve geluiden te horen. Zijn voorganger Brink had in Stadskanaal veel indruk gemaakt. De vergelijking viel in het nadeel uit van Rebel.

In 1994 kwamen de eerste problemen aan het licht binnen het college van B en W. Na de gemeenteraadsverkiezingen werden Rebel belangrijke portefeuille-onderdelen ontnomen. Hij moest voorlichting, werkgelegenheid en intergemeentelijke samenwerking afstaan, juist de onderdelen waarin zijn voorganger uitblonk. Rebel reageerde teleurgesteld omdat dit buiten hem om was gegaan. Hij herstelde in deze periode van een auto-ongeluk.

Raadsleden in Stadskanaal bevestigen dat er sprake is van een vertrouwenscrisis binnen het college van B en W. Volgens T. van den Belt (GPV) functioneert de burgemeester in de raadsvergaderingen goed. “Ik heb persoonlijk prettige contacten met hem. En wie functioneert nu wel honderd procent?” PvdA-raadslid P. van Boon noemt Rebel een “hele plezierige man, die op contact-avonden met de burgers altijd heel goed naar de mensen luistert”. De inwoners van Stadskanaal zijn volgens Van Boon zeker niet ontevreden over Rebel.