VS hervatten verkoop wapens aan Pakistan

WASHINGTON, 21 MAART. De Amerikaanse regering is voornemens de wapenleveranties aan Pakistan te hervatten. Dat hebben kringen bij het Amerikaanse Congres bekendgemaakt. Het gaat onder meer om Orion-vliegtuigen, Harpoon-raketten en AIM-9L-raketten.

De verkoop van Amerikaanse wapens aan Pakistan lag sinds oktober 1990 stil omdat Islamabad weigerde Washington de garantie te geven dat Pakistan niet in het geheim bezig was met de produktie van kernwapens. Hoewel Pakistan nog steeds geen openheid van zaken heeft gegeven over zijn nucleaire bedoelingen besloot het Amerikaanse Congres vorig jaar al de wapenleveranties te hervatten om, zoals het heette, “een trouwe bondgenoot te belonen”. De Republikeinse senator Hank Brown brak vorige week nog een lans voor Pakistan. In een brief aan president Clinton zei Brown dat Pakistan “jarenlang de VS heeft gesteund... we zijn de leverantie van wapens aan hen verplicht”.

In de Amerikaanse aankondiging is geen gewag gemaakt van de 60 F-16-gevechtsvliegtuigen, die Pakistan in 1989 bestelde en die nooit zijn afgeleverd. Pakistan betaalde wel een fors deel van de totale kosten (1,4 miljard dollar) vooruit aan de Amerikanen en beklaagde zich de afgelopen jaren herhaaldelijk in Washington over deze gang van zaken. De Amerikanen trekken volgens sommige bronnen in Washington nu 120 miljoen dollar van de rekening voor de nieuwe wapens af als compensatie voor het niet leveren van de F-16's. (Reuter)