Voorkeur; Theater

ZOG Door Theatergroep De Federatie, geschreven door Peer Wittenbols en geregisseerd door Rob Ligthert. Animerende voorstelling die het midden houdt tussen een klassieke tragedie en een familiaire soap. Mooi spel van Hans Hoes, Marisa van Eyle en de anderen. 22, 23 mrt Haarlem Toneelschuur.

AAN HET EIND VAN DE ASPERGETIJD Vermakelijk vehikel voor vier actrices, geschreven door Frank Houtappels en met inzet van al hun komische talenten gespeeld door Olga Zuiderhoek, Annet Malherbe, Nettie Blanken en Marjena Moll. 22 mrt Naaldwijk De Naald, 23 mrt Amstelveen Cultureel Centrum, 26 mrt Amsterdam De Meervaart, 27 mrt Wageningen Junushof, 28 mrt Den Helder De Kampanje.

DESIGN FOR LIVING Van Noël Coward door Het Nationale Toneel. Schitterend gespeelde komedie over een gevaarlijke driehoeksverhouding. Jacqueline Blom, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat en Han Kerckhoffs excelleren in de regie van Ger Thijs. 22 mrt Amersfoort De Flint; 26 mrt Zwolle Odeon; 27 mrt Drachten De Lawai; 28 t/m 31/3 Den Haag Koninklijke Schouwburg.

ZANGLES Enerverende, energieke en soms ontroerende solovoorstelling van Hugo Koolschijn over acteren en aftakelen, angst en moed en de eigenaardige vriendschap voor een oude zanger. Na afloop van 'Zangles' zijn er zang-optredens van acteurs en andere medewerkers van Toneelgroep Amsterdam, begeleid door het combo MOOK'M. Nog op 22 en 23 mrt in het TTA Haarlemmerweg 8-10 Amsterdam. Res 020-6279070 of 5237800.

HERMAN VAN VEEN Stemmige show met oud en nieuw repertoire, uitgekiend opgedist. 22, 23 mrt Tilburg Stadsschouwburg, 27, 28 mrt Venlo De Maaspoort.

PARCOURS Introdans heeft met Ted Brandsen een nieuwe gastchoreograaf aangetrokken. 'Parcours' is een geölied ballet, gezet op het 'String Quartet No. 2' van de componist Gavin Bryars, dat de beste kwaliteiten laat zien van de dansers. Vooraf wordt 'Requiem' of 'Scheidslijn' van Ton Wiggers getoond en 'De onzichtbare steden' van de Italiaan Gian Franco Paoluzi. 26 mrt Rotterdam Theater Zuidplein, 28 mrt Etten-Leur de Nobelaer.

MOMENTEN Fred Delfgaauw speelt de beste scènes uit zijn eerdere voorstellingen, met zijn poppen als expressieve tegenspelers. 23 mrt Arnhem Schouwburg, 24, 25 mrt Amsterdam Bellevue, 26 mrt Baarn De Speeldoos, 27, 28 mrt Zoetermeer Stadstheater.

MEDEA Josée Ruiter speelt een prachtige titelrol in Euripides' tragedie van de wraak. In de regie van Agaath Witteman balanceert een mooie cast met onder andere Pim Lambeau als de min en Leslie de Gruyter als Iason op de grens tussen vlammende emotie en beheerste stilering. 23 mrt Sliedrecht de Bonkelaer, 25 mrt Assen Der Kolk, 26 mrt Winschoten De Klinker, 27 mrt Hilversum Gooiland.

KRANG Boos cabaret door André Manuel, met stekelige grappen en venijnig vertier. 23 mrt Leiderdorp Muzenhof, 26 mrt Sittard Sirkeltheater.

EN VERDER: Wild van The Shooting Party. 22 mrt Hilversum Gooiland, 23 mrt Hellevoetsluis Twee Hondjes, 28 mrt Veldhoven De Schalm. Kat op een heet zinken dak van Tennessee Williams. 22 mrt Hoogenveen De Tamboer, 23 mrt Apeldoorn Schouwburg Orpheus, 25 mrt IJmuiden Stadsschouwburg, 26 t/m 28 mrt Amsterdam Nieuwe de la Mar; Lang leve de opera door Jasperina de Jong en Lieuwe Visser. 22 mrt Sittard Stadsschouwburg, 23 mrt Rijswijk Schouwburg, 27, 28 mrt Amsterdam Stadsschouwburg; 4xliefde door Introdans Educatief. 24 mrt Zoetermeer Stadstheater, 27 mrt Winterswijk Cultureel Centrum.