Voorkeur; Muziek

MONDRIAAN KWARTET Het Mondriaan Kwartet geeft mmv de pianist Eddy Janning 24 mrt 15u een concert in de fraaie voormalige kapel van het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b. Op het programma staan het Strijkkwartet in A, op 41 nr van Schumann, het Strijkkwartet nr 3 van Schnittke en diens ontroerende Pianokwintet. Inl en res.: 020-6250078 of AUB 020-6211211.

RUSSISCHE MARATHON Het Reizend Muziekgezelschap geeft 23 mrt van 12 tot 22u een marathon met Russische muziek in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Doelen. Het programma met kamermuziek van Tsjaikovski, Arenski, Tanejev en Glazoenov vermeldt ook optredens van het Daniël Strijkkwartet, het Aurelia Saxofoon Kwartet en het Mendelssohn Kamerorkest.

PASSIEMUZIEK De Nederlandse Bachvereniging voert de Matthäus Passion dit jaar uit olv René Jacobs en met medewerking van Gerd Türk, Gregory Reinhart, Maria Christina Kiehr, Bernarda Fink, en Geert Smits. Naarden is uitverkocht maar er zijn ook uitvoeringen op 27 mrt 19u30 in De Doelen in Rotterdam, 29 mrt 20u DeSingel Antwerpen; 30 mrt 14u Baafskerk Aardenburg; 1 april 19u Muziekcentrum Vredenburg Utrecht en 3 april 19u30 Muziekcentrum Enschede.

CAROLYN WATKINSON De alt Carolyn Watkinson en de pianist Glen Wilson geven 24 mrt 16u een concert in de Amstelkerk, Amstelveld in Amsterdam. Op het programma liederen van Beethoven, Schubert en Schumann.

PRINSES CHRISTINA CONCOURS De finale van het Prinses Christina Concours voor musicerende middelbare scholieren vindt plaats op 24 mrt 19u in het AT&T-theater in Den Haag, waarbij de prinses persoonlijk de prijzen uitreikt.

BRATSCH Swing à la Django Rheinhardt, musette, Griekse bouzouki-muziek, miniatuurtjes uit de jiddische erfenis, welke stijl beheerst dit drummerloze kwintet eigenlijk niet? Toch komen ze 'gewoon' uit Parijs. 22 mrt Grand Theatre Groningen, 23 mrt RASA Utrecht (20u30) en Vredenburg (Nacht van de Poëzie), 24 mrt Gigant Apeldoorn (15u) en Doornroosje Nijmegen (20u).

MOHAMED BAJEDDOUB & ENSEMBLE De Arabo-Andalusiche muziek uit Marokko doet het ook in Nederland goed, o.a dankzij de schitterend zingende Mohamed Bajeddoub. 22 mrt Evenaar Rotterdam, 23 mrt Soeterijn Amsterdam, 24 mrt RASA Utrecht (15u).

ARENA Amsterdam heeft er weer een interessant jazzpodium bij. Op 27 mrt start onder de noemer Jazz in de Arena een wekelijkse serie optredens in het café van Arena ('s Gravesandestraat 51). Aanvang 21u, toegang gratis. Vanaf april vindt bovendien elke maand een concert plaats in de grote zaal van Arena. Op beide podia staat de relatie tussen pop en jazzmuziek centraal.

BLUR The Kinks, Madness en Wire klinken door in de Britpop van Blur, de intelligente tegenhanger van Oasis. 22 mrt Paradiso, Amsterdam.

NATALIE MERCHANT Weggestopt in het voorprogramma van Sting, zingt de vroegere zangeres van 10.000 Maniacs haar wonderschone liederen over River Phoenix en het decadente Californië. 24 en 25 mrt Ahoy, Rotterdam.

FLAMING LIPS Folkrock à la Smashing Pumpkins. 24 mrt Melkweg, Amsterdam.