Voorkeur; Musea

ABRAHAM BLOEMAERT Hij was rijker, beroemder en werd vele malen beter betaald dan zijn tijdgenoot Johannes Vermeer. Desondanks kennen tegenwoordig slechts weinigen het werk van de 17de-eeuwse schilder Abraham Bloemaert. Wellicht brengt de tentoonstelling 'Het Huis van Bloemaert' hier verandering in. De aanleiding is opmerkelijk: tijdens een recente opgraving werd de woning van de schilder in Utrecht teruggevonden. De archeologen stuitten onder meer op zijn potten, pannen, glazen en het houten speelgoed van zijn kinderen. Naast huishoudelijk afval worden in het Centraal Museum ook genrestukken en grote doeken met bijbelse thema's, mythologische voorstellingen en landschappen en tekeningen getoond. Daarnaast is er een selectie uit het werk van zijn zoons en leerlingen, zoals Gerard van Honthorst, Hendrik ter Brugghen en Jan van Bijlert. Het Huis van Bloemaert, Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht. T/m 28 april. Op de tentoonstelling is een routebeschrijving die langs het vroegere huis van Bloemaert voert. Di t/m za 10-17, zo 12-17. Op za 13 april verzorgen archeologen die de opgravingen hebben verricht rondleidingen van 13u30 t/m 16u30.

VERMEER In vier kleine kabinetten in Den Haag hangen ruim twintig schilderijen die tot de mooiste ter wereld behoren. Deze schilderijen van de Delftse meester Johannes Vermeer zijn uit alle windstreken bijeengebracht, en later, wanneer de tentoonstelling in het Mauritshuis voorbij is, zullen ze nooit meer samen te zien zijn. Van de schilderijen is helaas weinig te zien; de hechte rijen voor de kassa zetten zich onveranderd voort in de expositieruimte. Sommige bezoekers bespiedden van afstand, balancerend op hun tenen, met kleine verrekijkers de doeken alsof het zeldzame vogels waren, maar misschien komt er binnenkort een extra zaal bij en is het allemaal wat beter te zien. T/m 2 juni. Kaarten alleen nog via VVV-kantoren en in beperkte mate bij het museum. Met Pasen (7/8 april) en Pinksteren (26/27 mei) en op een aantal donderdagen en vrijdagen is het museum tot middernacht geopend. Open: alle dagen van 09-18u, do. en vr. tot 21u.

TEYLERS De opening van de nieuwbouw van het Teylers Museum wordt gevierd met drie tentoonstellingen, waarvan een niet uit eigen bezit. In de zaal voor wisselexposities zijn 52 schilderijen te zien van de Italiaan Giorgio Morandi (1890-1964). De twee tentoonstellingen uit eigen bezit vormen een goede verwijzing naar de twee pijlers van het museum, dat zowel de wetenschap als de kunst wil bevorderen. In de verbouwde Aquarellenzaal hangen tekeningen uit de beroemde verzameling Italiaanse meesters die het museum in 1790 aankocht en in het boekenkabinet zijn boeken over en fossielen van kwastvinnige vissen te zien. Giorgio Morandi t/m 12 mei, Italiaanse tekeningen t/m 2 juni en Vissen van Solnhofen t/m 25 mei. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di t/m za 10-17u, zo 12-17u.

LEON KOSSOFF Kleur kan hij niet verdragen en verf kan hij niet uitstaan. Een 'mooie lijn' moet hem een gruwel zijn en het kwasten een worsteling zonder einde. Leon Kossoff houdt niet van schilderen. Wie voor het eerst een overzicht van zijn werk ziet, kan zich nauwelijks aan zo'n fantasie over de schilder onttrekken. Een groter publiek maakte met hem kennis op de Biënnale van Venetië. Het Stedelijk Museum in Amsterdam brengt dezelfde tentoonstelling, aangevuld met een tiental schilderijen die eveneens zoiets gewoons als een markt, een kerk of een metrostation tot onderwerp hebben. Leon Kossoff, tot 31 mrt in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u.

EN VERDER Guido Geelen, t/m 30 juni. De Pont, Tilburg; Power & Gold t/m 15 sept in Museum voor Volkenkunde, Rotterdam; De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895, t/m 31 mrt 1996, Rijksmuseum 42, Amsterdam; De Boeddha's van Siam t/m 15 april in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam; Ary Scheffer, gevierd romanticus t/m 24 mrt in het Dordrechts Museum; een Nieuwe Kunst: fotografie in de negentiende eeuw t/m 5 mei in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam t/m 28 april in het Van Goghmuseum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam.