Voorkeur; Galerie

BYRON & KORSMIT Interessante contrasten leveren de feeërieke schilderijen en associatieve tekeningen van de Amerikaanse kunstenaar Michael Byron, en de beschilderde projectieschermen met zeefdrukken van George Korsmit op. Over de macht van motieven tussen het zalmroze, paars, blauw en groen. T/m 20 april. Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

MARCEL VAN EEDEN Stadsgezichten tekent Marcel van Eeden, keer op keer op keer. Minutieus en realistisch, maar toch zeer vervreemdend. Een selectie van recent werk is t/m 28 april te zien bij Galerie Maurits van der Laar, die ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van de galerie een nieuw onderkomen heeft betrokken. Herderstraat 6, Den Haag. Do t/m zo 12-18u.

VELVET EYES Als metafoor van menselijke kwetsbaarheid wordt het werk 'Velvet Eyes' van de Amerikaanse kunstenaar Louise Bourgeois wel uitgelegd. Bourgeois leende alleen de titel van dit werk aan de tentoonstelling die nu in Artis in Den Bosch is te zien. Lidwien van de Ven, Kiki Lamers, Erszebet Baerveldt, Wouter van Riessen en Ida Lohman buigen zich met wisselend succes over de vraag hoe hun eigen lichaam zich tot kunst verhoudt. T/m 31 mrt. Boschveldweg 471. Do t/m zo 13-17u.

BERT JANSEN Begin jaren tachtig begon kunsthistoricus Bert Jansen met het verzamelen van hedendaagse kunst. Hij kocht (betaalbaar) werk van jonge kunstenaars: Marlene Dumas, René Daniëls, Marien Schouten, en recent, grafiek van Broodthaers en Duchamp. Zeventig werken uit Jansens verzameling zijn nu te zien in het Exposorium van de Vrije Universiteit in A'dam. Kunst voor de gevorderde kijker. T/m 30 april. De Boelelaan 1105. Ma t/m vr 10-20u, za 10-16u.

ON LINE In Rotterdam zijn op het ogenblik maar liefst dertig tentoonstellingen met tekeningen te zien. Deze manifestatie, getiteld 'On Line', omvat het werk van zowel zeer jonge kunstenaars als al in bredere kring bekenden als Armando, Charly van Rest en Arie van Geest. De Stichting Rotterdamse Galeries, die voor de organisatie tekent, heeft een handige folder uitgegeven, waarop behalve informatie over galeries en exposanten ook een plattegrond het efficiënt bezoeken van deze manifestatie vergemakkelijkt. Museum Boymans van Beuningen haakt in met een selectie oude en nieuwe tekeningen uit eigen bezit en het Centrum Beeldende Kunst presenteert werk van vooraanstaande Rotterdamse kunstenaars als Kees Spermon, Hedy Gubbels, Otto Egberts, Age Klink en Arie de Groot. T/m 14 april. Inl 010-4115078. Folders verkrijgbaar bij de betrokken galeries die wisselende openingstijden hebben.

EN VERDER Honden in de hoofdrol op de foto's van Maarten Wetsema, Mexico op die van Wijnanda Deroo: t/m 4 april bij Van Kranendonk, Den Haag; beelden van Evert Rodewijk t/m 10 april bij Swart in Amsterdam; de Belgische galerie In Situ is met 15 internationale kunstenaars (onder wie Joseph Semah, Matthias Groebel en Joseph Nechvatal) t/m 14 april te gast in De Watertoren in Vlissingen; Art & Project is met 'huiskunstenaars' Jos Kruit, Emo Verkerk, Hans Broek en William Leavitt t/m 17 april te gast bij Lumen Travo in A'dam; Tony Cragg t/m 13 april bij Carin Delcourt van Krimpen in A'dam; Gedraag je! Behave! Benimm dich! Tiens-toi bien! t/m 24 mrt; Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59 Amsterdam; tekeningen op fluweel van Merina Beekman in Galerie Slewe, Amsterdam.