Vogts en Hiddink bezorgd over opleiding voetballers

AMSTERDAM, 21 MAART. Een 'brainstorm-fase' noemde bondscoach Guus Hiddink de ontmoeting met zijn Nederlandse en Duitse collega-bondstrainers, gisteren in het Holiday Inn van Amsterdam. De oefenmeesters kwamen daar bij elkaar om de gevolgen te bespreken van het Bosman-arrest voor het jeugdvoetbal.

Om in de toekomst op hoog niveau te kunnen blijven acteren, is een goede opleiding van voetballers absolute noodzaak, daar waren de heren het over eens. De afschaffing van het transfersysteem is in dat opzicht een dreigend element. Veel clubs staan sinds kort met enige scepsis tegenover het opleiden van talenten, omdat concurrenten conform de nieuwe regels van de Europese Unie de betreffende spelers weg kunnen kapen als ze rijp zijn voor de top, zonder vergoeding in welke vorm dan ook.

Om dat tegen te gaan, moeten maatregelen worden getroffen, vonden de beide bondscoaches Hiddink en Berti Vogts. Bijvoorbeeld door de club die ergens een opgeleid talent 'haalt' toch een bepaald bedrag voor die speler te laten betalen. Om te beginnen wisselden de trainers gisteren wat ideeën uit over jeugdvoetbal.

De informele bijeenkomst maakte onderdeel uit van Projekt 74, een vorig jaar opgezet samenwerkingsverband tussen de KNVB en de DFB, de Duitse voetbalbond. Aanleiding voor die samenwerking was de vaak ongezonde rivaliteit tussen supporters uit beide landen. Het project wordt ook aangegrepen om op technische gebieden samen te werken.

“We voelen ons verplicht om ideeën aan te dragen. Het is eigenlijk een zaak van de UEFA, maar wij moeten daar wel vast op inspelen”, zei Hiddink. Vogts knikte. Hij had het een interessante gespreksronde gevonden. “Daarom moeten we elkaar vaker zien.” Om daar met een glimlach aan toe te voegen: “Bijvoorbeeld op 30 juni in Londen.” Voor alle duidelijkheid, dan wordt in de Engelse hoofdstad de finale van het Europees kampioenschap gespeeld.

Zijn de trainers eigenlijk echt bang voor de toekomst? Ja. Vooral Vogts leek zich zorgen te maken. “Het gaat niet om de huidige A-selectie, maar om die van morgen. Het is belangrijk dat er een soort piramide-vorm blijft bestaan. Niet alleen Ajax en Bayern München moeten sterker worden. De rest moet mee. Daarom zou het logisch zijn als een vereniging inderdaad geld krijgt als een grote club een zelf opgeleide speler weghaalt. Daar is veel solidariteit voor nodig. Misschien moet er zelfs een verandering van denken ontstaan.”

De Duitse bondscoach was van mening dat de voetbaljeugd in Duitsland te weinig kansen worden gegund. “In Nederland hebben trainers meer mogelijkheden om junioren op te stellen. Bij ons mag je maar weinig experimenteren. Als je een paar keer met een elftal speelt waarin een aantal jongere spelers zitten en je verliest drie keer, dan kun je vertrekken. In Duitsland zijn de mensen op dat gebied erg kritisch. Journalisten zijn bijvoorbeeld ook nooit lovend geweest over de Duitse jeugdopleiding als een club van een Nederlandse tegenstander won. Nu we een paar keer van Nederland verliezen, is er wel veel kritiek.”

Tot slot kwam nog een ander gevolg van het Bosman-arrest aan de orde. Clubs kunnen voortaan met een onbeperkt aantal Europeanen aantreden. In theorie kan in de Duitse competitie binnenkort dus een compleet elftal met Ajacieden spelen. Maar dat kan toch eigenlijk niet? Vogts, lachend: “Ach, dat zou ik me wel kunnen voorstellen. Ze spelen tenslotte aantrekkelijk voetbal.”

    • Orkun Akinci