TONEEL IN LONDEN

Stephen Poliakoff, de meestbelovende toneelschrijver van twintig jaar geleden, stond de laatste tijd zelden in de aandacht maar is er nu terug dankzij Sweet Panic (Hampstead Theatre, 00-1717229301) over een kinderpsychologe die dwarsgezeten wordt door de verbeten moeder van een van haar patiënten.

Eenzelfde talent als Poliakoff om een zaal ademloos van aandacht te maken heeft de Zuid-Afrikaan Athol Fugard al vaak benut, en opnieuw in Valley Song (Royal Court Theatre, 00-1716302554). Hij treedt er zelf in op als grootvader, met een kleindochter als enige tegenspeelster; het is jammer dat de lopende reeks opvoeringen binnenkort afloopt, maar het stuk zal vast ergens anders verdergaan.

De voornaamste opvoering van vorig jaar om niet over te slaan blijft Skylight van David Hare, afkomstig uit het National Theatre, nu in Wyndham's (00-1713691736). De reprise van David Storeys twintig jaar oude The Changing Room (Duke of York Theatre, 00-1718365122) dat in de kleedkamer van een rugbyclub speelt, heeft misschien meer te zeggen aan voetballers en oud-voetballers dan aan estheten, maar het stuk is nog steeds een verrassing van vorm zowel als van inhoud. (J.J.P.)