Stress en gezelligheid

De redactie van HLZoom TV heeft haar intrek genomen in een klein hok in de voormalige conciërgewoning van het Amsterdamse Hervormd Lyceum Zuid. Op een tafel staat een televisietoestel, ernaast rommelig op elkaar gestapelde apparatuur, overwoekerd door een wirwar van draden. “Alles is heel eenvoudig”, verzekeren Lennart, Theijs en Roderik, het drietal dat de drijvende kracht vormt achter het televisieprogramma HLZoom TV - voor scholieren, door scholieren - dat sinds kort maandelijks op het Open Kanaal van de Amsterdamse kabel wordt uitgezonden. De acht jaar oude videocamera waarmee ze werken, is naar hun smaak net iets te eenvoudig. “De beeldkwaliteit is niet best”, zegt Theijs, de techneut van het stel. “Van de rector hebben we de toezegging gekregen dat er op kosten van de school een echte goede camera komt.”

Het is hun vrije dag, maar om negen uur zijn de redacteuren reeds present. De montage van het programma dat diezelfde week nog “op de kabel moet worden geslingerd”, zal tot laat in de middag duren. De stemming in het hok is een mix van stress en gezelligheid. Nina, net als de drie redacteuren leerling van Havo-4, heeft zich vandaag tot manusje van alles gepromoveerd. Ze kwam per ongeluk naar school, ze wist niets van een vrije dag, maar mocht meteen de presentatie van het programma op zich nemen. “Auwkéé”, roept ze blijmoedig als het na de eerste poging nog een keer over moet. Maar naarmate ze haar tekst vaker zegt, en telkens wel ergens over struikelt wordt ze nerveuzer. “Hier word ik helemaal gestoord van”, kreunt ze.

Dat scholieren maandelijks in eigen beheer een televisieprogramma maken, is volgens Theijs tamelijk uniek. Maar dat kan, zo legt hij uit, omdat uitzenden op het Open Kanaal bijna niks kost en er niet te hoge eisen gesteld worden aan de professionaliteit. “De beeldkwaliteit moet goed zijn. Discriminatie en porno mogen niet”, zo vat Theijs de eisen van Salto samen. Theijs werkte al een jaar als vrijwilliger bij het eveneens door Salto uitgezonden programma Hoeksteen Live TV, waar hij het camerawerk en de regie voor zijn rekening nam. Later kwam Roderik er bij en samen bedachten ze de formule voor HLZoom TV. “Roderik heeft de zakelijke leiding omdat hij handelswetenschappen in z'n pakket heeft”, aldus Theijs, “Lennart is de artistieke leider want hij is een onuitputtelijke bron van humor.” Theijs en Roderik houden zich vooral met reportages bezig, Lennart is de man van de sketches. Hun bezieling halen ze niet uit gladde, commerciële jongerenprogramma's zoals die bijvoorbeeld door Veronica worden uitgezonden, maar eerder bij VPRO-uitzendingen als Jiskefet, Loladimusica, en Rembo & Rembo. In hun officiële persverklaring heet het zo: “HLZoom is een programma waarin diepzinnigheid & onzinnigheid bij elkaar komen zonder dat het elkaar opheft. Het zijn twee ogenschijnlijke uitersten die een geheel vormen.”

Ondertussen wordt er in het montagehok flink doorgewerkt aan de tweede uitzending. Er liggen al wat onderdelen klaar, zoals de terugkerende sketch 'Bob en Sjefske', die door Lennart samen met klasgenoot Vincent in elkaar is gezet. “We schrijven samen een compleet script”, legt artistiek leider Lennart uit, “maar daar wordt al vanaf de eerste minuut van afgeweken, zodat alleen de grote lijn overblijft.” Twaalf uur hebben ze gefilmd aan de treurige geschiedenis van Hendrik, die aan een ernstige vorm van toetjesfobie lijdt. “Zijn ouders zijn ten einde raad”, deelt de commentaarstem de kijkers op meelevende toon mee. “Als het goed is gaat zo'n item als een achtbaan omhoog en dan heel snel naar beneden”, zegt Lennart. Maar als hij nu de 13-minuten durende sketch achter elkaar ziet, moet hij toch vaststellen dat de achtbaan af en toe wat hapert en sommige stukjes wat 'langdradig' zijn. Maar tijd om nog verder in te korten, is er niet. Voort jaagt het naar het volgende onderwerp: een in de kantine van de school nagespeelde scène die het reilen en zeilen in een coffeeshop op de hak neemt en een kort interview met een junk onder een schooltafeltje.

Tussen de bedrijven door willen de jongens nog wel even ingaan op hun onafhankelijkheid. “Wat wij doen met HLZoom TV gaat buiten de schoolleiding om”, zegt Roderik. “We genieten gewoon vertrouwen.” Wel zijn ze altijd bereid om onderwerpen die de rector aandraagt in hun programma op te nemen, zoals de poëzierevue die onlangs door de school in De Rode Hoed werd georganiseerd. En als ze nu iets moeten doen van de rector dat ze niet leuk vinden? Geen probleem, verzekeren de redacteuren opgewekt: “We maken er wel iets leuks van en zenden het gewoon uit.” Het ligt in de bedoeling dat HLZoom TV een programma wordt voor alle Amsterdamse scholieren. Jongeren worden opgeroepen om zelf items op video aan te leveren. In de tweede uitzending gebeurde dat al met een rap die door leerlingen van het Montessorilyceum werd gemaakt.

Maar ook de actuale reportage schuwt de redactie niet, zoals blijkt uit de aandacht die ze de eerste twee uitzendingen aan het thema spijbelen besteedde. Een politieman wordt ondervraagd over dit onderwerp, evenals de Amsterdamse fractievoorzitter van Groen Links, Frank Köhler. Elke uitzending moet een mix zijn van reportage, interviews, muziek, cultuur en sketch.

Na de uitzending, twee dagen na de lange dag monteren, zijn de redacteuren enigszins teneergeslagen. De kwaliteit van het beeld was slecht, maar dat wordt binnenkort hopelijk verholpen. Echt geschrokken waren ze van het versterkend effect dat de verschillende onderwerpen op elkaar hadden. “Waarmee we beslist niet gelukkig zijn is de ongenuanceerde wijze waarop de meeste onderwerpen door ons zijn belicht”, laten Roderik en Theijs achteraf weten. “De eenzijdigheid van het samenbrengen van heavy metal en rockmuziek in één aflevering met een sfeerschets van een coffeeshop en met het onderwerp spijbelen is gelukkig niet representatief voor de doorsnee scholier.” Voor de goede orde wijzen ze er nog even op “dat niet iedere scholier die wel eens een joint rookt of naar heavy metal luistert een probleemgeval hoeft te zijn.” Tijdens de redactievergadering is na een stevige discussie besloten dat de onderwerpen in de volgende uitzendingen met een “helder redactioneel standpunt” worden benaderd en dat de onderwerpen korter moeten. “We beloven de kijker in álle opzichten een scherper beeld”, aldus de redactie na rijp beraad.

    • Michaja Langelaan