Spaans college voor rechters in crisis door frauderende raadsheer

MADRID, 21 MAART. Politieke intrige, fraude en een poging tot regelrechte omkoping hebben het belangrijkste Spaanse college voor de rechterlijke macht in een diepe crisis gestort. De Algemene Raad voor de Rechterlijke Macht - verantwoordelijk voor de benoeming van rechters - slaagde er gisteren voor de tweede maal niet in een van de leden af te zetten wegens fiscale fraude en machtsmisbruik. De raadsheer in kwestie, Luis Pascual Estevill, weigert zijn post op te geven. Tegen hem is inmiddels een rechtszaak aangespannen.

Juist om die reden werd eerder deze maand het aftreden van Pascual Estevill in de Raad ter stemming gebracht. De pauze voor deze stemming werd door Pascual Estevill benut om even langs te wippen bij zijn collega en veteraan in de Raad, Gregorio García Ancos. “Hij kwam binnen op mijn kantoor en zei: luister, ik begrijp dat je een zoon hebt die problemen heeft werk te vinden”, zo verklaarde de nog steeds aangeslagen García Ancos gisteren tijdens een persconferentie. “Ik biedt hem een baan aan bij La Caixa (een Catalaanse spaarbank, red.), binnen 48 uur en met een vaste aanstelling voor de rest van zijn leven.”

De poging tot omkoping had weinig succes. Gregorio García Ancos stemde voor het onmiddellijk ontslag van Estevill. In de stemming bleek de raad, die wegens een aantal onbezette posten niet op volledige sterkte is, echter niet de vereiste meerderheid te behalen.

Gisteren stemden de raadsheren andermaal over de kwestie, ditmaal eveneens met poging tot omkoping in hun achterhoofd. Vijf raadsheren stemden voor het aanblijven van Pascual Estevill, onder wie Pascual Estevill zelf, die weigerde gehoor te geven aan het verzoek van zijn collega's om zich van stemming te onthouden. Negen leden stemden voor het onmiddellijk vertrek, twee stemmen te weinig voor het vereiste minimum van elf.

De vergadering, waar het volgens verscheidene deelnemers “gespannen” aan toe ging, wist wel een meerderheid te behalen om justitie opdracht te geven de omkopingskwestie te onderzoeken. Ook mag Pascual Estevill niet meer stemmen bij de benoeming van rechters in het gerechtshof waar de zaken tegen hem aanhangig zijn gemaakt.

De zaak werd vanochtend door het dagblad El País als een gênante vertoning omschreven, die het functioneren van de Raad bedreigt. Deze werd in 1980 ingesteld als een democratisch instrument om een einde te maken aan de nog heersende invloed van het Franco-regime in de rechterlijke macht.