MILITARIAVEILING

De grootste militariaveiling die Nederland ooit heeft gekend vindt zaterdag plaats in Zwolle.

Tot vlak voor de veiling kunnen liefhebbers zich nog vergapen aan Pruisische helmen en Nederlandse onderscheidingen (tot de Leeuw en de Militaire Willemsorde toe, en ook het slechts één keer uitgereikte Verzetskruis voor Overlevenden, geschat op ƒ 1200-1500). Er is een antieke bajonet te zien, maar de meeste kavels zijn recenter. Zoals: het uniform van een Britse RAF-piloot (richtprijs ƒ 2500-3000), een Canadese radio-installatie uit de Tweede Wereldoorlog (ƒ 400-450), en de toga van een lid van het Duitse militair gerechtshof in dezelfde ongelukkige tijd (ƒ 1500-2000).

Navrant zijn de onderscheidingen, foto's en documenten van individuele Duitse militairen, die steeds samen als één kavel ter veiling gaan. De richtprijs voor de papieren van een hoogadellijke vliegenier, Freiherr von Gravenreuth, loopt op tot ƒ 3000, die van een eenvoudige 'Waffen SS-Sturmmann' hoeven maar ƒ 200 op te brengen. Volgens de veilinghouder is er nauwlettend op toegezien dat er geen aanstootgevende zaken - zoals antisemitische propaganda - worden geveild.

Maar ook zonder dat kun je gemakkelijk somber worden van deze kolossale collectie oorlogssouvenirs. Liefhebbers echter, zo verzekert veilinghouder Hessink, worden er dolgelukkig van. (I.M.)

Venduehuis Zwolle, Militariaveiling 1996. Kijkdag (op afspraak) 21 maart 10-21u, Willemsvaart 18. Publieke kijkdagen 22 maart 14-21u en 23 maart 9-11 u, in Grand Hotel Wientjes, Stationsweg 7, Zwolle. Inl 038-4232429.