Koers Heineken verder omhoog op rustige beurs

AMSTERDAM, 21 MAART.Heineken schitterde vanochtend op een overigens rustige Amsterdamse beurs met vijf gulden koersstijging. Ook was er weer oplaaiende belangstelling voor het aandeel Nutricia dat in de loop van de ochtend bijna vier gulden guldens in waarde toenam.

AMSTERDAM Heineken was tegen het middaguur 5 gulden meer waard geworden op 343,50. De koers van Nutricia verbeterde met 3,60 gulden omhoog naar 163,60. Verder was er weinig opmerkelijks te beleven op het Damrak. De stemming voor de overige fondsen leek enigzins gedrukt, omzetten bleven laag. De AEX , de belangrijkste graadmeter van de aandelenkoersen, bleef hangen rond de gisteren bereikte stand (527,72). Tegen het lunchuur vertoonde de index een lichte teruggang van bijna één punt op 626,73. De financiële waarden en de uitgevers bleven stabiel. Ook op de obligatiemarkt bleven de koersen stabiel.

Minder goed liep het met Nedlloyd, dat vanochtend teleurstellende cijfers bekendmaakte. De vooruitzichten zijn vrij somber voor Nedlloyd, dat nogal te lijden heeft onder scherpe tarieven, met name op het vervoer van en naar Azië. Het transportconcern leverde 1,40 gulden in op 35,20.

KNP BT ging vanochtend een gulden omlaag naar 44,60 na bekendmaking van de plannen van de Canadese grootaandeelhouder MacMillan Bloedel om zijn belang van 17 procent in KNP BTaf te stoten.

De dollar opende vanochtend lager. Omstreeks twaalf uur noteerde de munt 1,6520 tegen 1,6535 als slotkoers gisteren.

NEW YORK De koersen op Wall Street verloren gisteren enig terrein. Het Dow Jones-industrial gemiddelde zakte met 14,09 punten in tot 5.655,42. Even zag het ernaar uit dat het verlies veel groter zou uitvallen, want tijdens de handel werden de voorgeprogrammeerde beursorders stilgelegd toen de index op een verlies van vijftig punten stond. Het waren de obligaties die voor het grootste deel het koersverloop van de aandelen bepaalden. De negatieve stemming was mede het gevolg van een mededeling van Digital, dat waarschuwde voor een sterk tegenvallend resultaat over het eerste kwartaal. De koers van Digital liep per saldo met 11 dollar terug tot 56 dollar en sleepte diverse technologiefondsen in zijn val mee omlaag.

TOKIO De Japanse beurs die gisteren wegens een nationale feestdag was gesloten, liet vandaag een opgaande lijn zien. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen steeg met 284,93 punten tot 20.727,53. Vooral buitenlandse beleggers waren aan de koopkant.