Koerden slaags met politie in Duitse steden

BONN, 21 MAART. Aanhangers van de verboden Koerdische partij PKK zijn gisteren in Duitse steden opnieuw slaags geraakt met versterkte politie-eenheden.

In steden als Keulen, Düsseldorf, Bielefeld, Hamburg, Frankfurt en Giessen vielen aan beide kanten gewonden, de politie arresteerde honderden Koerden. Zij had eigenlijk op nog grotere acties van PKK-aanhangers gerekend omdat vandaag het Koerdische nieuwjaarsfeest Nevroz is, een dag waaraan traditioneel grote betogingen vooraf gaan.

Hansjörg Geiger, president van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV), waarschuwde gisteren dat meer acties op komst zijn omdat de PKK daarmee wil aantonen dat haar organisatie in Duitsland ondanks het verbod functioneert en een greep op haar aanhang heeft behouden. Bovendien is Duitsland door zijn wapenleveranties aan Turkije en verdragen met Ankara over de behandeling van uitgewezen Koerden intussen de “eerste vijand in Europa” van de PKK geworden.

Veel lokale overheden hadden ook daarom bij voorbaat alle betogingen verboden en de versterkte politie had gisteren in veel steden de hele dag de zogenoemde “alarmfase één” gehanteerd en een nieuwe tactiek tegen de betogers toegepast. Zij verhinderde namelijk door vroeg ingrijpen overal dat grotere groepen betogers bijeenkwamen en ging vaak al in een vroeg stadium over tot arrestaties.

Van hun kant vonden de PKK-betogers daarop vaak een antwoord door in kleine groepen per trein aan te reizen en bij nadering van de politie vroegtijdig uiteen te gaan om op andere plaatsen weer samen te komen. Vooral 's avonds nam het geweld in de steden toe. In Keulen werd de politie met brandende fakkels bestookt, in Giessen en Frankfurt - waar honderd plaatselijke “Autonomen” de PKK-activisten waren komen versterken - met stenen. Zowel in Baden-Württemberg als in Nedersaksen werden meer dan honderd betogers in de loop van de dag “preventief” aangehouden.

In Hamburg begon gisteren een proces tegen twee Koerdische vrouwen en een man die tot de regionale leiding van de PKK in Noord-Duitsland worden gerekend en die ervan worden verdacht aanslagen op afvallige PKK-leden in Hamburg en Bremen georganiseerd te hebben. Tegen het proces werd de hele dag betoogd, aanvankelijk vreedzaam maar 's avonds kwam het tot geweld tussen omstreeks 200 PKK-aanhangers en de politie, die hen met charges uiteendreef. Voordien waren al tientallen Koerden gearresteerd omdat zij verboden PKK-leuzen hadden geroepen.