Knickerbocker

In zijn column 'Woord na woord' (11 maart) beschrijft Ewoud Sanders de afkomst van het woord 'knickerbocker'. Nog twee andere termen zijn door Washington Irving aan de Amerikaanse taal toegevoegd. Ten eerste de 'almighty dollar' in 'The Sketch Book' waarmee hij als romantische schrijver het verval van de morele waarden aanduidt. Ten tweede introduceerde hij ook de naam 'Gotham' voor New York.

De boeken van Irving zijn, zeker voor Nederlanders, alleszins leesbaar. Soms val je met je neus in de boter: “...and for three days he kept up a constant discharge, anathematizing the Yankees, man, woman and child, for a set of dieven, schobbejacken, deugenieten, twistzoekeren, blaes-kaken, loosenschalken, kakken-bedden, and a thousand other names, of which, unfortunately for posterity, history does not mention.”

    • W.T. Popma