Kinderagenda

Reuzen en draken

Het is natuurlijk prettig om sterk te zijn, maar als je een reus of een draak wilt verslaan, heb je daar niets aan, die zijn toch veel sterker dan jij. Om een die de baas te worden moet je slim zijn. En daar gaat een oud sprookje uit Roemenië over. De zon en de maan zijn uit de hemel ontvoerd door de angstaanjagende Zmeï. Daarom is het ook donker en koud in het rijk van de keizer, maar Granciann wil zijn geluk beproeven en trekt ten strijde tegen Zmeï die nu eens in de gedaante van een gevleugelde draak in de lucht vliegt dan weer als een reus op aarde verschijnt. Zal het Granciann lukken de zon en de maan weer te veroveren? Zondagmiddag 24 mrt om 15u vertelt en speelt Frans Bouwmeester op zijn zelfgemaakte bamboefluiten het sprookje 'De Gouden Granciann' in Verteltheater 't Voorkamertje, jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ 5,- Res 071-5128658.

Barbie

Heb je al de Wintersport Barbie, Dokter Barbie, Baywatch Barbie , Barbie's zusje Shelly, maar nog geen Hollywood, Middeleeuwse of Happy Holidays Barbie kom dan naar de Barbie-beurs in Bunnik. Daar staan tientallen kraampjes met de eerste Barbiepoppen van 37 jaar geleden tot de laatste zoals een Barbie met een droomjurk en prachtig goud gesponnen haar uit het sprookje Rapunzel van Grimm. En natuurlijk kan je ook Barbietasjes, -schoentjes, -jurkjes, -meubeltjes etc kopen en ruilen. Barbie in Holland-beurs, op zaterdag 23 mrt van 11-16u in Postiljon Hotel Utrecht-Bunnik, Kosterijland 8, Bunnik. Toegang voor kinderen tot 12 jaar ƒ 5,-, daarboven ƒ 10,-.

Marokko

Er was eens een eenzame tovenaar, die kinderen in een vogelverschrikker veranderde, omdat ze op zijn landerijen spelen en het fruit van zijn bomen plukken. Op een dag komt de vrouw van de tovenaar terug, verandert haar man in een uil en brengt de kinderen weer tot leven. Op het festival 'Marokko achter de duinen' dit weekend in het Museon is de voorstelling 'De Nachtmerrie van de Tovenaar' te zien. Ook kan je van alles te weten komen over Marokko: het dagelijks leven, feesten, muziek en kunst. Er zijn cursussen leerbewerking, waar je je eigen armbandjes en portemonnee kan maken, Marokkaanse druminstrumenten en ook kan je proberen je naam in het arabisch te schrijven. Bedoeïnen en kamelen zijn de hoofdpersonen in de voorstelling 'Tussen bergen, woestijnen en oases' van poppentheater De Toverdoos. Op zaterdag 23 van 12-17 en zondag 24 mrt van 12-18u in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Kinderen tot 12 jaar ƒ 3,- daarboven ƒ 5,-. En voor je ouders is er een programma met film, literatuur, lezingen, zang en de Marokkaanse keuken. Inl 070-3456154.

Jeruzalem

In de bijbel kan je over Johannes lezen, die weigert voor het beeld van de Romeinse keizer te bidden en daarom gevangen wordt gezet. In zijn cel droomt hij van een nieuwe aarde en een nieuwe hemel. Ook ziet hij het hemelse Jeruzalem, een stad van zuiver, glashelder goud. De rondleiding in het Bijbels Museum voert je op zondag 24 mrt om 14u30 langs oude kaarten, boeken, prenten, modellen en foto's van het hemelse en echte Jeruzalem. Dan kan je je misschien voorstellen hoe blij pelgrims waren wanneer ze na duizenden kilometers lopen in de verte de stad zagen liggen; dat was hemels. Na de rondleiding kun je onder leiding van papierkunstenares Greetje Beekman Jeruzalem of een andere stad uitknippen. Voor kinderen vanaf 6 jaar in Het Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker