Kabinet verbiedt kartel assurantie

DEN HAAG, 21 MAART. De ministers Wijers (Economische Zaken) en Zalm (Financiën) hebben een eind gemaakt aan een sinds 1953 bestaand prijskartel van meer dan honderd verzekeraars. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken vanochtend bekendgemaakt.

Het gaat om afspraken over de hoogte van provisies aan tussenpersonen bij het afsluiten van schadeverzekeringen tegen bijvoorbeeld de risico's van brand en schade aan auto's. Per 1 juli 1993 kondigde het vorige kabinet (Lubbers-Kok) al een verbod af op prijsafspraken. De schadeverzekeraars vroegen echter om een ontheffing. Die is nu door de ministers Wijers en Zalm afgewezen. Het verbod van prijsafspraken leidt tot betere marktwerking, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Efficiënt werkende verzekeraars kunnen lagere tarieven in rekening brengen aan de consument dan niet-efficiënt werkende verzekeraars. Consumenten kunnen zoeken waar ze de meeste waar voor hun geld krijgen.

Niet bekend

De ministers hadden de Commissie Economische Mededinging, een onafhankelijk adviesorgaan, om raad gevraagd. Deze ondersteunt de beslissing de kartelregeling te verbieden. Wijers en Zalm menen dat verzekeraars niet hebben aangetoond “dat de concurrentiebeperkingen die het gevolg zijn van de provisieafspraken, onmisbaar zijn om de onafhankelijkheid en daarmee de kwaliteit van tussenpersonen te versterken.”