Fokker S-11

In NRC HANDELSBLAD van 16 maart, wordt in een artikel over Fokker met recht gesproken over de naoorlogse vliegtuigtypen als de F-27, de F-28, de Fokker-50 en de Fokker-100. Vergeten wordt het eerste na de Tweede Wereldoorlog geproduceerde en tevens in licentie gebouwde (kleine) Fokker-toestel, de éénmotorige S-11 Instructor.

De Fokker S-11 was een degelijk en betrouwbaar tweepersoons basis-opleidingsvliegtuig dat gediend heeft bij de Koninklijke Luchtmacht (ca. 40 stuks). In Italië en Brazilië is het toestel in aanzienlijke aantallen in licentie gebouwd (respectievelijk 150 en 100 stuks). Van een versie met een neuswiel in plaats van een staartwiel (de S-12) zijn er rond de 50 gebouwd voor Brazilië. Ook zijn er tientallen S-11's geleverd aan de luchtmacht van Israel. Nog altijd vliegen er civiele S-11's rond in Nederland.

    • P. Zoetmulder