Felle kritiek China op resolutie Huis VS

PEKING, 21 MAART. China heeft vandaag felle kritiek geleverd op de Verenigde Staten na het aannemen van een resolutie door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarin staat dat Taiwan moet kunnen rekenen op Amerikaanse militaire steun wanneer het eiland zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen tegen Chinese agressie.

“De Chinese regering en het Chinese volk spreken hierbij hun afkeuring en verontwaardiging uit over deze afschuwelijke stap van Amerikaanse zijde. Het is een inbreuk op de Chinese soevereiniteit en inmenging in China's binnenlandse aangelegenheden”, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, op een persconferentie vandaag.

China sprak tevens zijn afkeuring uit over de aangekondigde wapenverkoop die de VS en Taiwan gisteren overeenkwamen. Volgens de woordvoerder was het “ongepast en onverantwoordelijk” om op een “uiterst gevoelig” tijdstip een dergelijke transactie te sluiten en zal het enkel leiden tot een toename van de spanningen tussen China en Taiwan.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en heeft de afgelopen drie weken militaire oefeningen gehouden in de Straat van Taiwan in de hoop daarmee het Taiwanese electoraat, dat zich voorbereidt op zijn eerste vrije presidentsverkiezingen over twee dagen, te manipuleren. Peking vreest dat de Taiwanezen zullen kiezen voor een president die streeft naar onafhankelijkheid van het eiland en heeft herhaaldelijk gedreigd met een militair ingrijpen, mocht het zover komen.

Indirect, via de door China gecontroleerde Hongkongse krant Wen Wei Po, kritiseerde Peking vandaag tevens de komst van een tweede vlootonderdeel, aangevoerd door het vliegdekschip Nimitz, dat de VS naar het gebied hebben gestuurd. Het vlootonderdeel zou inmiddels de Straat van Malakka zijn gepasseerd en koers zetten richting Taiwan. Een ander vlootonderdeel, onder aanvoering van het vliegdekschip Independence, is al in het gebied gestationeerd.

Wen Wei Po waarschuwde voor “een zee van vuur” als de Amerikaanse schepen het wagen de Straat van Taiwan binnen te varen. “Met een doelgericht spervuur van geleide raketten en artillerie kan het Volksbevrijdingsleger vijandelijke indringers begraven in een zee van vuur”, aldus de krant.