EU verdenkt ABB van kartelvorming

ROTTERDAM, 21 MAART. Onderzoekers van de Europese Commissie verdenken de Zweeds-Zwitserse engineering-gigant ABB ervan leider te zijn van een kartel dat zich in Europa schuldig zou maken aan prijs- en marktmanipulatie. Dit meldt de Britse Financial Times vanmorgen op basis van eigen onderzoek. Brussel vermoedt dat ABB met vijf andere bedrijven de kartelactiviteiten bedreef in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken.

Het betreft de de markt voor 'district heating', dat wil zeggen de verwarming van grote gebouwen en kantoren, waarin in Europa jaarlijks voor zo'n 2,5 miljard gulden wordt omgezet. Een woordvoerster van ABB-Nederland had geen commentaar. Volgens de Financial Times noemden de vermoedelijke kartelleden (ABB, de Deense firma's Logstor, Tarco, Starpipe, en de Duitse ondernemingen Pamsovit en Isophus) zich 'The Circle'. Zij zouden vooral de strijd hebben aangebonden met het Zweedse Powerpipe dat op hen veel marktaandeel had veroverd. Toeleveranciers en klanten van Powerpipe zouden met een boycot zijn bedreigd.