Cichorei

De tektst bij de illustratie van het overigens zeer leesbare 'Ontsnapt aan de proeftuin' van Rob Biersma (donderdag 7 maart 1996) bevat een aantal onjuistheden waarvan correctie op zijn plaats is.

Witlof en cichorei zijn niet dezelfde plant, maar behoren tot dezelfde botanische soort, evenals andijvie overigens. Wie het verhaal kan volgen zal dit verschil ook begrijpen. De bittere smaak van witlof wordt niet veroorzaakt door de inuline, een koolhydraat die ook voorkomt in dahliaknollen en topinambour, beide beslist niet bitter. Gebrande cichorei wordt al eeuwenlang gebruikt om de koffiesmaak te versterken waardoor minder (kostbare) koffie nodig is. Dit is ook de rol in koffiesurrogaat waar de basis een ander, niet erg naar koffie smakend gebrand product is, bijvoorbeeld bereid uit graankorrels. Gebrande cichorei alleen is niet bijzonder smakelijk.

    • J. Sybenga Veere