Chinees schip met voedsel voor N-Korea vergaan

ROME, 21 MAART. In de Straat van Taiwan is een Chinees vrachtschip vergaan met voedselhulp voor Noord-Korea. Vijftien bemanningsleden gelden als vermist, zo heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties in Rome gisteren gemeld. Negen opvarenden konden worden gered. Het WFP had het vrachtschip Cheng Da gecharterd om 6.538 ton rijst naar de slachtoffers van de overstromingen van vorige zomer in communistisch Noord-Korea te brengen. Het schip zonk dinsdag tijdens een zware storm.

Enkele landen, waaronder China en de Verenigde Staten, hebben betrekkelijk kleine bedragen ter beschikking gesteld om Noord-Korea te helpen. Pyongyang zegt dat de geboden hulp niet voldoende is om de noodlijdende bevolking te helpen, maar de pro-Westerse regering van Zuid-Korea is van mening dat Noord-Korea zijn situatie overdrijft. Volgens Zuid-Korea, dat ook hulp verstrekt, bestaat er vooral een distributrieprobleem in het noorden: het meer dan een miljoen man sterke leger zou een groot deel van het beschikbare voedsel voor zich opeisen en grote voorraden aanleggen. (AP)