Casagrande winnaar Tirreno-Adriatico

ROTTERDAM, 21 MAART. De Italiaan Francesco Casagrande heeft gisteren het eindklassement gewonnen van de 31ste editie van de Tirreno-Adriatico. Jan Svorada won de laatste etappe van de Italiaanse wielerkoers. De Slowaak versloeg na een rit over 159 kilometer van Grottamare naar San Benedetto de Italianen Tomi en Meloni in de massasprint. Het was de tweede dagzege van Svorada in de etappekoers van de Tyrreense naar de Adriatische Zee. De sprinter behaalde dit seizoen al zes overwinningen.

De Florentijn Francesco Casagrande boekte in San Benedetto zijn eerste eindzege in een rittenkoers. Hij volgde zijn landgenoot Stefano Colage op. Het was Casagrandes veertiende overwinning sinds zijn debuut in 1993. Als amateur won hij in 1991 elf keer, waarbij ook de zege was in de Ronde van Italië voor amateurs, de zogenaamde 'Baby-Giro'.

Francesco Casagrande komt uit een wielerfamilie. Zijn broers fietsen ook. De broederliefde gaat ver, ook al rijdt Francesco voor Saeco en Filippo en Stefano voor Scrigno. Verleden week hielp Francesco zijn broer Filippo aan een ritzege, dinsdag staken Filippo en Stefano hun broer de helpende hand toe toen hij niet meer kon rekenen op de steun van zijn eigen ploegmakkers.

Casagrandes doelstelling is een compleet ronderenner te worden, maar dat wil naar zijn mening nog niet zo vlotten. “Ik geef me nog twee jaar, inclusief dit seizoen, de tijd. Anders moet ik mijn doel bijstellen”, vertelde de winnaar, die in de Italiaanse pers meteen tot favoriet is uitgeroepen voor de klassieker Milaan-SanRemo, die zaterdag wordt gereden. “Nou, ik denk dat ik ten opzichte van de echte toppers nog te kort kom”, relativeerde de Italiaan zijn kansen.

Met een achterstand van ruim zes minuten was Michael Boogerd op de veertiende plaats de beste Nederlander in de eindrangschikking. Ploeggenoot Erik Breukink eindigde op ruim één uur op winnaar Casagrande. De renner uit de ploeg van Jan Raas start zaterdag niet in Milaan-SanRemo. Breukink is verkouden en voelt zich onvoldoende in vorm voor de 294 kilometer lange openingsklassieker om de wereldbeker.

Ook de deelname van Laurent Jalabert is onzeker. De 27-jarige Fransman, vorig jaar winnaar van de Primavera, ondervindt hinder van de knieblessure die hij vorige week vrijdag opliep bij een val tijdens de zesde etappe van Parijs-Nice. Sindsdien trainde de ONCE-renner maar vier uur.