ABN Amro koopt bank in VS

AMSTERDAM, 21 MAART. ABN Amro heeft overeenstemming bereikt over de overname van Comerica Bank Illinois, een kleine bank in de gelijknamige Amerikaanse staat. ABN Amro betaalt voor de overname 190 miljoen dollar (315 miljoen gulden) in contanten aan de Amerikaanse eigenaar Comerica Incorporated.

Met de overname zet ABN Amro de expansie in de Verenigde Staten voort. De uitbreiding concentreert zich vooral op Illinois, met als hoofdstad Chicago, waar ABN Amro sinds 1979 een groot aantal banken overnam.

Comerica Bank Illinois heeft 25 vestigingen, 38 geldautomaten en een balanstotaal van 1,4 miljard dollar (2,35 miljard gulden). Er werken 670 mensen. Na de overname zal de naam Comerica Bank worden veranderd in LaSalle bank, dochter van ABN Amro. Door de aankoop breidt de Nederlandse bank haar werkgebied rondom Chicago uit. LaSalle bezit na de transactie meer dan 125 kantoren en 170 geldautomaten.

LaSalle was de eerste bank die ABN Amro in de VS overnam, in 1979. Daarna volgden Lane Financial in 1987, Exchange Bankcorp in 1989 en de spaarbanken Talman en Cragin in 1991 en 1994.

Bovendien kocht de bank in 1994 nog eens 25 kantoren met deposito's van Savings of America. In New York opereert bovendien de European American Bank, een voormalige joint venture van Amro met een aantal Europese banken, die nu geheel in bezit is van ABN Amro.

De Nederlandse bank is nu de grootste buitenlandse bank in de VS, met in totaal 10.000 medewerkers voor de groep rond LaSalle, en 90 kantoren met 1750 medewerkers voor de European American Bank. Daarmee heeft ABN Amro een balanstotaal van 84,6 miljard gulden in Noord-Amerika, dat goed is voor een derde van het bedrijfsresultaat.

Op dit moment legt de bank de laatste hand aan de overname van The Chicago Corporation, een handelsbank. Over die aankoop is in september vorig jaar een intentieverklaring getekend.

ABN Amro is een van de weinige banken in de VS die toestemming hebben voor zowel reguliere kredietactiviteiten als voor effectentransacties. In de regel worden die in de VS streng gescheiden gehouden.