Winst Renault vorig jaar met helft gedaald

PARIJS, 20 MAART. De winst van auto- en truckfabrikant Renault is in 1995 gedaald met 41 procent.

De daling is voor het overgrote deel veroorzaakt door Renaults auto-divisie, waar de verliezen het laatste halfjaar opliepen tot 1,71 miljard franc (561 miljoen gulden), bijna twee keer zoveel als analisten verwachtten. Het staatsbedrijf boekte over 1995 een nettowinst van 2,14 miljard franc, tegenover 3,64 miljard franc in 1994. De sterk verbeterde resultaten van de truck-divisie en de winstgevende financieringsactiviteiten compenseerden de verliezen die Renault met zijn auto's leed. In 1994 zorgde de autoproduktie nog voor een winst van 290 miljoen franc, terwijl ook de eerste helft van vorig jaar nog een positief resultaat liet zien. In de tweede helft van 1995 zorgde de introduktie van een nieuw model, de Mégane, voor kosten en misten ook de Franse stakingen hun effect niet. Op de thuismarkt, waar Renault 45 procent van zijn auto's afzet, verschoof de vraag bovendien naar kleine modellen, waarop Renault minder verdient. De autofabrikant wil eind 1997 een besparing van acht procent bereiken op de produktiekosten van personenauto's. Dit moet 4,5 miljard franc opleveren. (AP)