Verdachte oorlogsmisdaden in Duitsland aangehouden

DEN HAAG, 20 MAART. De Beierse justitie heeft gisteren op verzoek van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië een 28-jarige man uit ex-Joegoslavië aangehouden.

Volgens een woordvoerder van het tribunaal komen naam en geboortedatum van de man overeen met die van een van de 51 voortvluchtige aangeklaagden. Hij behoort mogelijk tot de groep van dertien mannen die juli vorig jaar zijn aangeklaagd wegens misdaden die in 1992 zijn gepleegd in het kamp Keraterm in Bosnië. Momenteel wisselen Beieren en Den Haag documenten uit over de identiteit van de gedetineerde. De arrestatie was onder meer mogelijk door goede samenwerking met Interpol, aldus de woordvoerder van het tribunaal.

Volgens de Duitse justitie zou de man als kampopzichter vijf gevangenen hebben doodgeslagen en anderen hebben mishandeld. De man is gistermiddag voorgeleid en zit nu in voorlopige hechtenis. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Bonn gaat ervan uit dat het geen probleem zal zijn de man aan het tribunaal over te dragen.

Maandag zijn op verzoek van het tribunaal in München de 48-jarige Zejnil D. en in Wenen de 40-jarige Zdravko M. gearresteerd. Het tribunaal heeft een aanklacht tegen beiden in voorbereiding. M. zou commandant zijn geweest van de kampen Celebic en Konjic in Zuid-Bosnië, waar tussen mei en november 1992 Serviërs om het leven kwamen. D. zou hieraan medeplichtig zijn. Tijdens het onderzoek is belangrijk bewijsmateriaal vergaard, zoals video-opnames van oorlogsmisdaden, aldus de Oostenrijkse justitie.

Een Oostenrijkse rechter zal M. in Wenen ondervragen. Daarbij zullen vertegenwoordigers van het tribunaal aanwezig zijn. Zowel het tribunaal als Joegoslavië heeft om uitlevering van de mannen gevraagd. (Reuter, AP)