Vader uit Assen doodt drie kinderen en zichzelf

ASSEN, 20 MAART. Een 41-jarige man in Assen heeft gisteren zijn drie kinderen in zijn woning in de Lekstraat omgebracht en zichzelf daarna van het leven beroofd.

De politie trof de man en zijn kinderen gistermorgen levenloos aan, nadat de schoolleiding een familielid van het gezin had gewaarschuwd. De kinderen waren zonder bericht niet op school gekomen. De stoffelijke overschotten van de twee meisjes van 10 en 9 jaar en een jongetje van 5, lagen in de ouderlijke slaapkamer naast elkaar op bed. De man had zichzelf opgehangen in de hal van de woning, nadat hij zijn kinderen door verstikking had gedood.

De Assenaar heeft de dood van zijn 36-jarige echtgenote, die vorig jaar mei na een korte ernstige ziekte overleed, niet kunnen accepteren. In afscheidsbrieven aan schoolleiding en familie schreef de gelovige Assenaar dat hij daarom graag naar zijn vrouw terug wilde. Hij werd begeleid door het maatschappelijk werk.

Een vriend van de man belde maandagnacht nog met de politie om te waarschuwen dat de man met zelfmoordgedachten rondliep. Hij verwijt de politie onzorgvuldigheid. “Ze vroegen of hij onder behandeling was en ik zei ja. Maak je geen zorgen, werd mij geantwoord.” De vriend stelt dat de dood van de man te voorkomen was geweest als hulpverleners beter op signalen hadden gelet. Hijzelf zou meermalen aan de bel hebben getrokken bij Thuiszorg Drenthe, waar de Assenaar eveneens ondersteuning kreeg.

Volgens een politiewoordvoerder was het telefoontje van de vriend maandagnacht kwart over twaalf niet dermate verontrustend dat de politie “onmiddellijk moest uitrukken. We hadden geen aanwijzing dat ingrijpen noodzakelijk was.” De woordvoerder vermoedt dat de beller zijn hart wilde luchten. “Als hij het niet vertrouwde had hij de huisarts of andere hulpverleners kunnen inschakelen, maar dat heeft hij niet gedaan.”

De klasgenoten van de drie kinderen op de protestants-christelijke basisschool “De Lichtbaak” werden gisteren in een kringgesprek door hun onderwijzer ingelicht over de dood van hun klasgenootjes. Ze kregen een brief mee voor thuis, waarin staat dat de vader van het gezin na het overlijden van zijn vrouw “geen rust in dit aardse bestaan” kon vinden. “We hopen dat u uw kinderen kunt opvangen als ze erover willen praten. We denken dat het goed is dat u hen zoveel mogelijk laat vertellen en geen vragen stelt.”

De verslagenheid in de wijk Pittelo, waar het gezin woonde, is groot. Een voor vandaag gepland feest op basisschool De Driemaster in de wijk, is afgelast. Volgens een buurman leek het erop of de man, die na de dood van zijn vrouw zijn baan had opgezegd, juist de draad van zijn leven weer begon op te pakken. “Hij had zo nu en dan oppas, als hij eens wegging. Hij leek het goed voor elkaar te hebben.”

In de afgelopen jaren speelden zich vaker dergelijke gezinsdrama's af:

Januari 1996: een 42-jarige man uit Krimpen aan den IJssel doodt zijn drie zoontjes van 5, 8 en 9 jaar. Daarna tracht hij vergeefs de hand aan zichzelf te slaan. De man verklaart later dat hij uit wanhoop had gehandeld. Een dag eerder had zijn vriendin de relatie met hem verbroken.

Januari 1993: een 42-jarige man uit het Zeeuws-Vlaamse Hoek vermoordt zijn twee kinderen door hen verschillende middelen toe te dienen. De man zegt in opdracht van God te hebben gehandeld. Hij kon het niet verdragen dat zijn kinderen aan zijn ex-vrouw waren toegewezen.

Mei 1992: een 32-jarige dierenarts uit Dinteloord brengt haar twee dochters van drie maanden en vijf jaar om het leven en pleegt daarna zelfmoord. De vrouw zou geestelijk instabiel zijn.

Augustus 1988: een man uit Kerkrade vermoordt zijn drie kinderen met pillen en slaat de hand aan zichzelf. Echtscheidingsperikelen vormen de achtergrond van het drama.

Augustus 1988: een man uit Roermond brengt zijn twee kinderen van twee en vier jaar om het leven en steekt daarna zijn huis in brand. Hij kon niet verkroppen dat de kinderen bij de scheiding aan zijn ex-vrouw waren toegewezen. (ANP)