Ten Cate bouwt fabriek in Azië

ROTTERDAM, 20 MAART. Het Almelose Koninklijke Ten Cate heeft ambitieuze plannen in Azië, waar binnenkort een verkoopkantoor voor 'geotextiel' (materiaal voor de bouw) wordt geopend. Voor 1997 staat in Singapore een fabriek gepland, die rubberen onderdelen voor fax- en fotokopieerapparaten gaat produceren. “Het zou niet onplezierig zijn als op termijn 25 procent van onze activiteiten uit het verre oosten komt”, verklaarde bestuursvoorzitter F.H. Schreve de strategie van zijn bedrijf. Gisteren gaf hij samen met medebestuurder drs. J.H.P.L. van de Sande een toelichting op de jaarcijfers, die twee weken geleden openbaar zijn gemaakt.

Schreve: “Om een positie te krijgen in Azië in textiel en rubber moet je overal present zijn.” Ten Cate start daarom vanuit Maleisië de verkoop van de industriële weefsels van dichter Nicolon. Ten Cate haalt nu slechts 4 procent van zijn omzet in Azië. Als de afzet daar in de toekomst sterk toeneemt, denkt Ten Cate erover om in Maleisië ook een textielfabriek neer te zetten.

In Singapore start dochter Enbi volgend jaar de produktie van rubberen rollen, waarin Ten Cate wereldwijd een marktaandeel heeft van 30 procent. Van de Sande maakte het afgelopen jaar ook al verschillende reizen naar China. Concrete plannen voor China heeft Ten Cate nog niet, maar “we weten nu wel wat er wel en niet kan.”

Ook in Griekenland heeft het Almelose concern plannen. Ten Cate vergrootte zijn belang in spijkerstof-fabrikant Hellenic Fabrics van 50 naar 60 procent. “We vonden het nodig iets meer te kunnen sturen”, aldus Schreve.

Landen als India en China hebben de markt voor goedkopere spijkerstof overgenomen, zodat Ten Cate in Griekenland zich meer moet toeleggen op het hogere segment: kwaliteitsdenim zoals die nu al aan Levi's geleverd wordt. Hiervoor moeten de Grieken wel betere kwaliteit gaan leveren. Het management van Hellenic Fabrics wordt gewijzigd en van de ruim 500 werknemers zullen er rond de honderd overbodig worden.

Het Ten Cate-concern ondergaat al geruime tijd een reorganisatie, waarbij onderdelen werden samengevoegd, afgestoten of afgeslankt. In de tweede helft van 1995 zorgde de Amerikaanse dochter Nicolin/Mirafi (industriële textiel) nog voor een verrassing die tot fors ingrijpen noopte: de miljoenverliezen werden er met twee cijfers geschreven. Ten Cate verving het management, één fabriek ging dicht en een andere werd verkocht, waarbij 150 arbeidsplaatsen vervielen.

Ten Cate is volgens Schreve op weg van een sterk naar binnen gericht produktiebedrijf een innovatieve, high-tech industriële onderneming te worden, die zich zich meer richt op niches in de markt.