Opstand beleggers tegen preferente aandelen

BUSSUM, 20 MAART. Een groep grote beleggers, waaronder het ambtenarenpensioenfonds ABP, komt in opstand tegen de uitgifte van preferente aandelen door bedrijven. Zulke preferente aandelen, die een hoog vast rendement geven en veel goedkoper zijn dan gewone aandelen, “doen afbreuk aan de rechten van de bestaande aandeelhouders”, zei drs. C. van Rees, voorzitter van de stichting ondernemings-pensioen-fondsen gistermiddag tijdens een congres over de invloed van aandeelhouders op het beleid van ondernemingen.

De afgelopen weken hebben onder meer DSM, Ahold, Océ-van der Grinten en NKF preferente aandelen aangekondigd of uitgegeven. Van Rees vertegenwoordigt de pensioenfondsen van grote bedrijven, zoals Shell, Unilever en Philips. Deze beleggers beheren samen met het ABP een paar honderd miljard beleggingsgeld en zijn belangrijke aandeelhouders in Nederlandse bedrijven. Vorige week hebben zij met de Vereniging van Effectenbezitters, de VEB, geprobeerd de lancering van preferente aandelen door DSM te verhinderden. Zij stemden op de aandeelhoudersvergadering tegen de noodzakelijke statutenwijziging van DSM, maar werden overtroefd door onder meer de overheid, die toen nog grootaandeelhouder van DSM was.

De preferente aandelen, die gebruikt kunnen worden als bescherming tegen onwelgevallige opkopers van bedrijven, worden tegen veel lagere koersen uitgegeven dan de gewone aandelen.