Oostenrijk leent een record aan guldens

AMSTERDAM, 20 MAART. De Republiek Oostenrijk heeft een obligatielening uitgeschreven van 1,5 miljard gulden. Dat is het hoogste bedrag dat een buitenlandse staat ooit in één keer in guldens heeft geleend. Dit heeft ING Barings, de effectenbankpoot van Internationale Nederlanden Groep meegedeeld. De bank leidt de uitgifte van de lening.

De lening is de tweede buitenlandse 'jumbo-obligatie' in guldens dit jaar. In januari brak ABN Amro Hoare Govett een record met het verzorgen van de grootste buitenlandse obligatielening in guldens ooit. Die lening, ter waarde van 2,5 miljard gulden, werd uitgegeven door de Europese Investeringsbank EIB.

De uitgifte van grote gulden-obligaties wordt in verband gebracht met de minder grote kapitaalbehoefte van de Nederlandse overheid, die dit jaar ruim 13 miljard gulden minder hoeft te lenen dan in 1995. Dat laat meer ruimte voor andere kapitaalvragers op de guldenmarkt, die kunnen profiteren van de vraag van beleggers naar hoogwaardige obligaties.

Evenals de EIB-lening zal de Oostenrijkse obligatie een notering krijgen aan de Amsterdamse Effectenbeurs. De lening loopt zeven jaar en heeft een couponrente van 6,25 procent. Oostenrijk doet de lening in guldens omdat de rente op dit moment iets lager is dan op de Oostenrijkse kapitaalmarkt. De minder goede verhandelbaarheid van de lening heeft wel tot gevolg dat de rente een fractie hoger is dan die op Nederlandse staatsleningen met een vergelijkbare looptijd. Het valutarisico dat Oostenrijk loopt, wanneer de lening in 2003 in guldens moet worden afgelost, hangt voor een belangrijk deel af van de vraag of Oostenrijk in 1999 toetreedt tot de Economische en Monetaire Unie en de gulden en de shilling daarmee opgaan in de ene Europese munt.