NS en bonden sluiten akkoord over CAO

DEN HAAG, 20 MAART. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben gisteren met de vakbonden een principe-akkoord over een tweejarige CAO bereikt.

Op 1 april gaan de lonen bij NS met 2,25 procent omhoog, een jaar later met nog eens twee procent. Oktober volgend jaar wordt een 36-urige werkweek ingevoerd. Op dat moment vervalt het formele verschil tussen voltijd en deeltijd. Alle NS'ers krijgen een contract in uren. Een volledige werkweek bedraagt 36 uur, in individuele gevallen kunnen vier extra gewerkte uren per week worden gereserveerd, voor voortijdige pensionering.

De raam-CAO is een uitwerking van het zogeheten heide-akkoord, dat NS en bonden eind vorig jaar overeenkwamen. Dit akkoord was nodig om toenemende onrust en stakingsdreigingen de kop in te drukken.

De onderhandelingen over de raam-CAO verliepen stroever dan verwacht. Oorzaak was een onvoorziene daling van de koopkracht door de afschaffing van de Ziektewet. Afgesproken is deze te compenseren via een eenmalige uitkering.