Neushoorn geboren in dierenpark van Emmen

EMMEN - In het Noorderdierenpark in Emmen is maandagmorgen een breedlip- of witte neushoorn geboren.

Het zestig kilo zware jong Kapamba ('opperhoofd' in het Afrikaans) maakt het uitstekend, aldus een woordvoerder van de dierentuin en drinkt gretig bij zijn moeder Gingabelle. Het is voor het eerst in zijn zestigjarige bestaan dat er in het Noorderdierenpark een neushoorntje ter wereld kwam.

Vader Bort (25) woont al twintig jaar op de Afrikasavanne in Emmen, maar verder dan een platonische verhouding met het vrouwtje Jennifer kwam het niet. Tot er een tweede vrouwtje bij kwam, Gingabelle, afkomstig uit een Engelse dierentuin. “Neushoorns zijn heel sociaal. Paringen gaan vlotter als er minstens drie dieren zijn”, aldus een woordvoerder van de dierentuin. “Eén mannetje met twee vrouwtjes of twee vrouwtjes met één mannetje maakt niet uit. Een beetje jaloezie kan geen kwaad.” Beide dames konden het direct goed met elkaar vinden en zijn inmiddels onafscheidelijk. Ze wandelen over de savanne en nemen samen modderbaden.

Bort moet meestal op afstand blijven, maar tijdens de vruchtbare periode ging Gingabelle op de toenaderingen van hem in. Ze werd zwanger en droeg haar jong 541 dagen. De gemiddelde draagtijd van neushoorns bedraagt tussen de 515 en 540 dagen. “Het jong is dus mooi voldragen en ziet er sterk uit. Binnen 25 minuten stond het op zijn poten”, aldus de woordvoerder.

Kapamba is nog hoornloos, maar over een half jaar zal er een klein uitsteeksel - de hoorn is verhard haar - te zien zijn. Voorlopig blijft Kapamba in de warme stal. Daar hangt wel een camera, zodat bezoekers het dier 'live' kunnen bewonderen in de filmzaal. Pas als het warmer wordt mag hij de buitenlucht in.

Witte of breedlip-neushoorns (breed is in het Zuidafrikaans 'wijd', wat later verbasterd werd tot 'wit') zijn zeldzaam. Het fokken van deze neushoorns staat hoog op de agenda van de Europese dierentuinen. Jaarlijks worden er daar ongeveer vijf geboren. Speciaal voor neushoorns is een Europees stamboek ingesteld, dat wordt bijgehouden in Tsjechië. Een geboortekaartje van het Emmer neushoornjong is daarheen gestuurd. (Foto Sake Elzinga)