Manifestatie Nederlandse cultuur in Duitsland

DÜSSELDORF, 20 MAART Nederlandse cultuur zal van april tot juli het onderwerp van een manifestatie zijn in Noordrijn-Westfalen. Onder de titel Dialoog cultuur- NL in NRW, die zich in negentien steden in de Duitse deelstaat afspeelt, staan dan Nederlands theater, dans, pop/rock-, jazz- en klassieke muziek, film, literatuur en beeldende kunst in de schijnwerpers.

Het Noordrijn-Westfaalse ministerie voor Cultuur en het Nederlandse ministerie van OCW zijn de initiatiefnemers. Volgend jaar of in 1998 presenteert Noordrijn-Westfalen zich cultureel in Nederland. Nederlanders kennen de Noordrijn-Westfaalse cultuur niet of nauwelijks. De geografische nabijheid leidde juist tot een grote afstand omdat het zo dichtbij is dat het niet interessant genoeg lijkt, zo wordt bij OCW opgemerkt.

De steden die dit voorjaar meedoen zijn Aken, Bochum, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Gelsenkirchen, Hagen, Hamm, Keulen, Krefeld, Mönchengladbach, Mülheim, Münster, Neuss, Recklingshausen, Unna en de Kreis Siegen-Wittgenstein.

Een aantal van deze plaatsen past de manifestatie in in culturele activiteiten die zij elk jaar hebben, zoals de Bonner Sommer. Niet alleen zullen Nederlandse kunstenaars daar optreden, maar er zijn ook verscheidene projecten waarbij Nederlandse en Duitse kunstenaars samenwerken.

Aan Dialoog cultuur werken tal van gezelschappen mee, zoals het Grif Theater, Viktoria, Warner & Consorten, Het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater 2 en Scapino. (ANP)