Kohl valt uit naar radicale Koerden na jongste geweld

BONN, 20 MAART. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl is gisteren scherp uitgevallen naar Koerdische extremisten wegens het extreme geweld van het afgelopen weekeinde. Zijn regering, zo kondigde hij aan, zal volgende week een wetsontwerp afronden dat uitwijzing dwingend voorschrijft bij zware verstoring van de openbare orde. Tot dusverre kunnen de deelstaatregeringen daarvan afwijken.

Kohl sloot niet uit dat ook in het geval van eenvoudige verstoring van de openbare orde uitwijzing verplicht wordt. Daartoe moet Kohls CDU echter de liberale coalitiepartner, de FDP, nog overreden.

Meer dan 300 mensen werden zaterdag gewond bij veldslagen tussen duizenden Koerden, veelal aanhangers van de radicale, separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), en de politie, die probeerde hen weg te houden van een verboden demonstratie in Dortmund. De week daarvoor was een betoging in Bonn uit de hand uitgelopen. Vanochtend waren Turkse vertegenwoordigingen in Bremen en Hamburg doelwit van brandbommen, zoals tientallen Turkse instellingen in Duitsland dat in de afgelopen drie jaar zijn geweest. De daders zijn ook in deze gevallen vaak Koerdische extremisten.

Kohl zei dat de recente ordeverstoringen de laatste druppel vormden. “De terreur en het geweld van deze groepen komen neer op een niet te tolereren schending van onze gastvrijheid”, zei hij op een persconferentie in Bonn. “Zij die terroristische activiteit in Duitsland uitvoeren, moeten snel voor de rechter worden gebracht en zonder uitstel worden uitgewezen.”

Turkije heeft vorig jaar beloofd uitgewezen activisten van de zowel in dat land als in Duitsland verboden PKK keurig te behandelen en daarmee uitwijzingen makkelijker gemaakt. Kohl onderstreepte gisteren niet te twijfelen aan de Turkse oprechtheid. Hij noemde het “onverdraaglijk” dat bij de PKK kennelijk de opvatting heerst dat er minder kans op uitwijzing bestond naarmate haar activiteit in Duitsland radicaliseerde. “In geen beschaafd land in Europa wordt iets vergelijkbaars toegelaten”, aldus Kohl. (Reuter, AFP)