Kinderen Derksen winnen procedure

ROTTERDAM, 20 MAART. Kinderen van Piet Derksen, de oprichter van Center Parcs, hebben een eerste financiële overwinning geboekt in hun strijd om de tientallen miljoenen guldens in handen te krijgen die hun vorige maand overleden vader met omstreden zakenpartners had belegd dan wel aan hen had verloren.

Het Gerechtshof in Arnhem heeft bepaald dat Vebemij Vastgoed 30 miljoen gulden aan ongesecureerde leningen moet terugbetalen (of een bankgarantie van 40 miljoen) aan Dover Trustco, eigendom van Levend Water NV, het bedrijf dat het grootste deel van Derksens resterende vermogen beheert. Vebemij Vastgoed is een vennootschap waarvan Richard Homburg (directeur/grootaandeelhouder van het beursgenoteerde vastgoedfonds Uni-Invest) en/of aan Richard Homburg gelieerde bedrijven de meerderheid van de aandelen bezit. Homburg is een van de oude zakenrelaties van Piet Derksen.

“Dit is de eerste keer dat de Derksen-groep cash geld terug krijgt', zegt de woordvoerder van Levend Water Beheer NV . Volgens hem hadden de Derksens hoogstwaarschijnlijk nooit iets van de 30 miljoen teruggezien als ze niet naar de rechter waren gestapt. Richard Homburg zei vanochtend in een eerste reactie dat het hier om een Pyrrus-overwining gaat voor de Derksen groep en dat zijn bedrijf Homburg Dover aan “tegenvorderingen” werkt die de 30 miljoen gulden overstijgen.

Piet Derksen verdiende aan de verkoop van zijn Center Parcs een kleine miljard gulden: 300 miljoen bij de beursgang in 1985 en ruim 650 miljoen bij de verkoop aan Scottish & Newcastle in 1989. Derksen belegde zijn vermogen met het idee de rente te besteden aan katholieke doelen, of investeerde het geld direct in allerlei katholieke activiteiten.

Stichting Levend Water Beheer en het daaraan gekoppelde Levend Water Beheer NV beheerde Derksens beleggingen. Derksen stak vele tientallen miljoenen in Homburg en in aan Homburg verbonden bedrijven (zoals Uni-Invest). Zijn kinderen stellen nu alles in het werk om dat geld terug te halen, zo bevestigde de woordvoerder van Levend Water Beheer NV. “Geld dat onterecht is weggevloeid, willen we terugzien.”

Drie van de vier kinderen van Derksen kwamen overigens zelf twee jaar geleden in aanvaring met hun vader toen zij een rechtzaak aanspanden tegen Derksen omdat deze de aandelen in ondermeer Levend Water Beheer had ondergebracht in een Trust op Gibraltar. Derksen zei destijds het geld weg te sluizen omdat in Gibraltar Angelsaksisch recht heerst. “In Nederland komt het erfrecht er op neer, dat het bezit onder de kinderen wordt verdeeld zodra je zo vriendelijk bent geweest te overlijden. In Angelsaksische landen kun je onterven.” Tussen vader en kinderen kwam het uiteindelijk tot een verzoening. Tussen de kinderen en vaders vroegere zakenpartner niet.

Homburg was ooit lid van het bestuur van de Stichting Levend Water, en directeur en later commissaris bij Dover Trustco, een beleggingsmaatschappij van Levend Water Beheer NV die nu procedeert tegen Vebemij Vastgoed BV waarvan de meerderheid van de aandelen en de zeggenschap in handen is van dezelfde Homburg.

    • Geert van Asbeck