India maakt zich op voor verkiezingen nieuw parlement

NEW DELHI, 20 MAART. India, verreweg de volkrijkste democratie ter wereld, zal vanaf eind april naar de stembus gaan om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen, waaraan zo'n 590 miljoen stemgerechtigden kunnen deelnemen, worden uitgesmeerd over vier dagen: 27 april en 2, 7 en 21 mei. Dit heeft de voorzitter van de kiescommissie, T.N. Seshan, gisteren bekendgemaakt.

Op het ogenblik valt nauwelijks te voorspellen hoe de verkiezingen zullen uitpakken. Het land is in de greep van het grootste corruptieschandaal sinds zijn onafhankelijkheid in 1947 en het is nog onduidelijk welke partij hierdoor de meeste politieke schade lijdt. Veel waarnemers sluiten niet uit dat de kiezers geen van de grote partijen een meerderheid zullen schenken en dat er een coalitie tussen verschillende partijen zal moeten worden gesmeed.

Tientallen prominente politici van bijna alle partijen zijn bij het schandaal betrokken. Zeven ministers uit het kabinet van premier Narasimha Rao hebben moeten aftreden op verdenking van het aannemen van steekpenningen van een rijke zakenman. Ook oppositieleider Lal K. Advani en andere prominente figuren van de oppositie zijn echter al in staat van beschuldiging gesteld.

Premier Rao zelf is de dans tot dusverre ontsprongen, maar het is de vraag of hij in staat zal zijn de kiezers te overreden massaal op hem en zijn partij te stemmen. Hij mist charisma en zijn economische hervormingen van de afgelopen jaren hebben nog lang niet overal hun positieve invloed doen gelden.

Voor het eerst zal Rao's Congrespartij, die nu nog ruim de helft van de zetels in het Lagerhuis bekleedt, de verkiezingen ingaan onder leiding van iemand die geen nakomeling is van de eerste premier van het land, Jawaharlal Nehru. In 1991 was Rajiv Gandhi, kleinzoon van Nehru, nog lijsttrekker maar die werd kort voor de verkiezingen vermoord door radicale Tamils uit Sri Lanka. Velen stemden toen op de partij uit sympathie met de vermoorde Gandhi.

Rao werd naar voren geschoven als een overgangsfiguur. De algemene verwachting was dat hij snel plaats zou moeten maken voor een andere, meer dynamische leider. Tot veler verbazing slaagde de 74-jarige Rao er echter in om niet alleen de rit uit te zitten maar ook, samen met zijn minister van Financiën, Manmohan Singh, een ambitieus economisch hervormingsprogramma door te voeren.

Afgezien van de verkiezingen voor het Indiase Lagerhuis in New Delhi zullen er in diverse deelstaten tevens verkiezingen worden gehouden voor de eigen volksvertegenwoordiging. Dat geldt voor Tamil Nadu, Kerala, West-Bengalen, Assam, Haryana en Pondicherry.

Als de omstandigheden het toelaten zullen er voorts ook in het roerige Jammu en Kashmir en in Uttar Pradesh deelstaatverkiezingen worden gehouden. Voor Jammu en Kashmir zouden het de eerste verkiezingen zijn sinds daar aan het einde van de jaren tachtig een opstand van islamitische separatisten uitbrak.

    • Floris van Straaten