Duitse geldgroei fors omhoog

FRANKFURT, 20 MAART. De groei van de geldhoeveelheid in Duitsland is in februari fors toegenomen.

Dit blijkt uit cijfers die de Duitse centrale bank, de Bundesbank, daarover vanmorgen heeft vrijgegeven. Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar nam de geldhoeveelheid, de M3, met 12,6 procent toe op jaarbasis. De Bundesbank hanteert een streefdoel van 4 tot 7 procent voor de geldgroei, die door de centrale bank wordt gezien als de belangrijkste indicator voor toekomstige inflatie. De centrale bank voegde aan dit cijfer toe dat het statistisch vertekend is. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 1994, de maatstaf die de Bundesbank vorig jaar gebruikte, is de geldhoeveelheid toegenomen met 4,1 procent, maar deze berekening is officieel niet meer geldig. Met name bankkredieten aan het bedrijfsleven zorgden voor een toename van de geldhoeveelheid, maar ook hogere deposito's. Het geldgroeicijfer was hoger dan op de financiële markten werd verwacht, en zorgde voor een koersdaling van obligaties. Handelaren hoopten op een verdere verlaging van de Duitse geldmarktrente, die de Bundesbank nu al bijna twee maanden constant houdt op 3,3 procent. De hoge geldgroei verminderde vanmorgen de verwachting van een verdere verlaging van de Duitse rente. (Reuter)